Druga połowa sierpnia to dobry czas na to, aby zacząć dzień śniadaniem wyciągniętym z piekarnika. Leniwie i niespiesznie. Sernikowa manna to dobry pomysł na taką spokojną chwilę dla siebie. Dobrze komponuje się właściwie z każdymi owocami, więc daje duże pole do popisu. I wbrew pozorom, jest naprawdę sycąca!
Inspiracja: justinka.com
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 1 jajko
- 125 g twarogu w kostce
- 100 g serka waniliowego
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- owoce na wierzch – u mnie nektarynka i śliwka
Twaróg zmiksować z serkiem, cukrem i mlekiem na gładką i jednolitą masę. Dodać mannę, wymieszać. Wbić jajko i całość zmiksować do otrzymania masy w konsystencji podobnej do naleśników (troszkę gęstszej). Przelać do formy (u mnie silikonowa tortownica o śr. 18 cm) lub kokilek, udekorować owocami. Zapiekać przez około 30 minut w 170 stopniach.
Brak komentarzy