Desery/ Inne słodkości

Pieczona manna sernikowa

Druga połowa sierpnia to dobry czas na to, aby zacząć dzień śniadaniem wyciągniętym z piekarnika. Leniwie i niespiesznie. Sernikowa manna to dobry pomysł na taką spokojną chwilę dla siebie. Dobrze komponuje się właściwie z każdymi owocami, więc daje duże pole do popisu. I wbrew pozorom, jest naprawdę sycąca!

Inspiracja: justinka.com

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1 jajko
  • 125 g twarogu w kostce
  • 100 g serka waniliowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • owoce na wierzch – u mnie nektarynka i śliwka

Twaróg zmiksować z serkiem, cukrem i mlekiem na gładką i jednolitą masę. Dodać mannę, wymieszać. Wbić jajko i całość zmiksować do otrzymania masy w konsystencji podobnej do naleśników (troszkę gęstszej). Przelać do formy (u mnie silikonowa tortownica o śr. 18 cm) lub kokilek, udekorować owocami. Zapiekać przez około 30 minut w 170 stopniach.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj