Trochę jesiennie się już zrobiło, chociaż jeszcze nie zapraszam jesieni do rozgoszczenia się u nas na dobre. Pogoda jednak ostatnio nie jest wybitnie letnia, zmuszając mnie do sięgnięcia po grubszy sweter, gdy chcę wyjść z domu. Czy narzekam? Skąd! Wolę udać się do kuchni, wolę upiec ciasto. To nic, że w jesiennym klimacie. Ważne, że jest pyszne i przyjemnie otula swoim korzenno-karmelowym aromatem.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1/4 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 duży, dojrzały banan
- 1 jabłko
- 2 marchewki
- Ponadto:
- 250 g kremowego serka
- 150 g serka homogenizowanego waniliowego
- 150 g orzechów (u mnie włoskie i ziemne)
- 100 g cukru
Mąkę pszenną i pełnoziarnistą wymieszać z proszkiem, sodą, solą, cukrem i cynamonem. W osobnym naczyniu wymieszać olej, jajka, rozgniecionego banana oraz startą na drobnych oczkach obraną marchew oraz starte obrane jabłko. Połączyć zawartość obu misek, wymieszać łyżką tylko do wymieszania się składników. Przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 21 cm. Piec przez około 30-35 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
Przygotować pralinę orzechową. Do rondelka wsypać cukier i podgrzewać, aż stanie się płynny i nabierze jasnobrązowej barwy. Do tak powstałego karmelu dodać orzechy i energicznie wymieszać, aby pokryły się lepką masą. Zestawić z ognia, przełożyć masę na papier do pieczenia i rozsmarować. Pozostawić do ostygnięcia i stwardnienia. Następnie przełożyć do blendera i zmiksować do otrzymania struktury przypominającej drobne kamyczki.
Ostudzone ciasto posmarować kremowym serkiem wymieszanym z waniliowym serkiem homogenizowanym. Posypać orzechami. Można podawać od razu lub schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Na zdjęciach widoczna jest szklana patera, którą zamówiłam w sklepie Emako.pl. Polecam, jest naprawdę piękna i praktyczna 🙂
Brak komentarzy