Desery/ Desery w szklance

Serniczki na zimno z białą czekoladą i truskawkami

Letnie desery rządzą się swoimi prawami. Serniczki na zimno z białą czekoladą i truskawkami spełniają wszystkie podpunkty idealnej, sezonowej słodkości. Po pierwsze – nie wymagają pieczenia. Po drugie – są puszyste i lekkie (nie mylić z niskokalorycznymi :D). Trzeci argument? Każdy dostaje swoją własną porcję – jest to wygodne, zwłaszcza w przypadku letnich spotkań ze znajomymi 🙂
Truskawki, biała czekolada i mięta wspaniale współgrają z chrupkimi herbatnikami, tworząc bardzo zgraną kompozycję smaków. Nie ma co przedłużać, czas przedstawić przepis!

Serniczki na zimno z białą czekoladą i truskawkami

Składniki na 4 porcje:
masa serowa:
500 g twarogu mielonego, półtłustego (np. z wiaderka)
200 g śmietanki kremówki (30%)
100 g białej czekolady
4 łyżki cukru trzcinowego zmielonego na puder (lub cukru pudru)
sok i skórka z połowy limonki
50 ml wrzątku
3 łyżeczki żelatyny

mus: 200 g truskawek + 2 łyżeczki cukru
dodatkowo: 150 g kakaowych herbatników
truskawki i mięta do dekoracji


Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko ostudzić. Żelatynę zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Twaróg umieścić w misce, zmiksować z cukrem pudrem i roztopioną czekoladą. Ciągle miksując dodać rozpuszczoną żelatynę. Na koniec dodać sok i skórkę otartą z limonki i krótko zmiksować.
Schłodzoną śmietanę ubić, delikatnie wmieszać do masy serowej za pomocą łyżki.
Herbatniki pokruszyć lub rozdrobnić w blenderze. Truskawki umyć i osuszyć, usunąć szypułki, zblendować na mus z dodatkiem cukru.
Do przygotowanych szklanek lub pucharków ułożyć kolejno: pokruszone herbatniki, masę serową, znów herbatniki, mus truskawkowy oraz po łyżce-masy serowej. Udekorować truskawkami pokrojonymi w ćwiartki lub połówki, pokruszonymi herbatnikami oraz świeżą miętą.

Gotowe serniczki wstawić do lodówki do stężenia, na około 2-3 godziny.


przypominam też przepis na sernik na zimno w większej wersji lub truskawkową tartę sernikową!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj