Obiad/ Wege

Gnocchi hummusowe z sosem

Warsztaty kulinarne to dla mnie zawsze skarbnica inspiracji! Ostatnio miałam przyjemność gotować pod czujnym okiem Mateusza Zielonki – zwycięzcy 6. edycji programu Masterchef. Tematem przewodnim był hummus (a głównym partnerem warsztatów – marka Perla). Odkrywaliśmy więc różne oblicza tego popularnego smarowidła, znajdując dla niego zupełnie inne zastosowania niż klasyczna kanapka.

Jednym z warsztatowych przepisów były gnocchi hummusowe. Te kluseczki tak mi posmakowały, że z chęcią powtórzyłam przepis kilkukrotnie we własnej kuchni. To super pomysł na letni, lekki obiad.

I wiecie co? Wcale nie przejmuję się tym, że moje gnocchi nie wyglądają jak z reklamy. Życie jest za krótkie na zbyt długie stanie przy garach, a smak jest dla mnie priorytetem 😉

Gnocchi hummusowe

Składniki

150 g hummusu paprykowego
3/4 – 1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki posiekanego szczypiorku lub pietruszki
1/2 łyżeczki soli

Sos:
50 g hummusu
10 pomidorków koktajlowych
4 ząbki czosnki
garść orzechów nerkowca
1 łyżka oliwy
sok z połowy cytryny
2 łyżki masła
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz, szczypta chilli
parmezan do posypania

Przygotowanie

Hummus przełożyć do miski. Wbić jajko, dodać sól, posiekany szczypiorek lub pietruszkę i stopniowo dodawać mąkę, zagniatając. Powinniśmy otrzymać dość luźne, jednak dające uformować się w wałek ciasto (podobnie jak na kopytka).

Z ciasta uformować wałek i pokroić je nożem na małe kluseczki. Każdą z nich można dodatkowo lekko spłaszczyć widelcem.

Uwaga – nie dosypywać więcej mąki niż to jest niezbędne do pracy z ciastem – lepiej lekko podsypać mąką deskę, ułatwiając sobie formowanie kluseczek. Zbyt dużo mąki w samym cieście spowoduje, że gnocchi wyjdą twarde i gumowe.

W garnku zagotować około 2 litry wody z dodatkiem soli.

Gnocchi hummusowe wrzucić na wrzątek, gotować około 2 minuty od momentu wypłynięcia.

W tym czasie na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany na plasterki czosnek, pomidorki i orzechy nerkowca. Dodać odrobinę hummusu, skórkę i sok z cytryny i kilka (5-6) łyżek wody z gotujących się gnocchi aż utworzy się gęsty sos. Na koniec dodać łyżkę miodu i łyżkę masła. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą chilli.

Do sosu przełożyć ugotowane gnocchi, chwilę razem podgrzewać.

Podawać z parmezanem i pietruszką. Ja dodatkowo dołożyłam trochę warzyw ugotowanych na parze 🙂 Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj