Desery/ Desery w szklance

Truskawki z musem z kaszy manny, białej czekolady i bitej śmietany

Uwielbiam uczestniczyć we wszelkich warsztatach kulinarnych. Staram się zawsze chłonąć na nich wiedzę od najlepszych, zapamiętywać techniki przygotowywania różnych potraw, czerpać inspirację. Ostatnie warsztaty, zorganizowane w ramach kampanii Lubię Kaszę, poprowadził Andrzej Polan – znakomity kucharz znany z występów w Dzień Dobry TVN oraz programu „Polska ze smakiem” na Kuchni +. Pewnie niektórzy z Was już wiedzą, że na tych warsztatach odbył się też finał konkursu „Kasza? Lubię ją!” i że… udało mi się znaleźć w zwycięskiej trójce. Tym samym przygarnęłam do domu rewelacyjny robot kuchenny, o którym zawsze marzyłam! Więcej o finale napiszę niebawem, gdy tylko otrzymam zdjęcia z wydarzenia 🙂

Wracając do warsztatów – były niesamowicie inspirujące. Pod czujnym okiem pana Andrzeja przygotowaliśmy deser –  truskawki z delikatną pianką z kaszy manny, białej czekolady i bitej śmietany. Jakież to było pyszne! Ten smak został ze mną na dłużej. Od razu po powrocie do domu postanowiłam odtworzyć go w swojej kuchni.

Wam też polecam. To idealna propozycja na letni deser! Truskawki oryginalnie polaliśmy syropem z czarnego bzu, lecz w domu wypróbowałam wersję z odrobiną rumu – obie były pyszne. Jest lekko, orzeźwiająco i niesamowicie smacznie. Spróbujcie, bo warto!

Składniki na około 6 porcji (jak na zdjęciu):

1 kg truskawek
4 łyżki rumu lub syropu z czarnego bzu
1 łyżka cukru
skórka otarta z 1/2 cytryny
kilka listków mięty i bazylii

500 ml śmietany 30%
200 g białej czekolady
2 szklanki mleka
4 łyżki kaszy manny
3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

Mleko zagotować z cukrem. Na gotujące wsypać kaszę, cały czas mieszając. Gotować, aż masa zgęstnieje. Odstawić z ognia.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Stopniowo dodawać do niej kaszę, energicznie mieszając. Ostudzić.
Schłodzoną śmietankę ubić (nie na bardzo sztywno – powinna być puszysta). Dodać kilka łyżek do masy z kaszy i czekolady, wymieszać. Stopniowo dodawać resztę śmietany, delikatnie mieszając łopatką. Gotowy mus przykryć folią i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić w ćwiartki. Zalać syropem z bzu lub rumem, dodać cukier i posiekane zioła oraz skórkę cytrynową. Odstawić do lodówki.

Gdy mus się schłodzi, przygotować deser: do słoików lub pucharków nałożyć porcję truskawek, na to wyłożyć mus i udekorować truskawkami. Podawać od razu.

Smacznego!

Dodaję do akcji

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj