Desery/ Tarty na słodko

Truskawkowa tarta sernikowa (bez pieczenia)


Miałam ochotę na lekkie ciasto, które nie wymagałoby pieczenia. Tak powstała pyszna truskawkowa tarta sernikowa – idealna na zakończenie sezonu. Jest to też stosunkowo zdrowa propozycja letniego deseru – do wykonania spodu wykorzystałam daktyle i płatki owsiane, a do samego wypełnienia potrzeba naprawdę niewiele dodatkowej słodkości. W truskawkowo-serowej masie ukryłam nawet nasiona chia, dzięki czemu tarta nabrała jeszcze więcej walorów odżywczych 😉 Ta truskawkowa tarta jest jakby połączeniem sernika na zimno i lekkiej, owocowej pianki. Polecam 🙂

Truskawkowa tarta sernikowa

Składniki:

Składniki:
Spód tarty:
1,5 szklanki płatków owsianych
1 szklanka suszonych daktyli
1 szklanka wody
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1 łyżka kakao
2 łyżki masła orzechowego

Wypełnienie:
200 g twarogu półtłustego
250 ml jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie galaretki truskawkowej
300 g truskawek
2 łyżki nasion chia

Do przybrania:
garść truskawek, garść malin, płatki migdałów, listki mięty lub melisy

Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody i odstawić do ostudzenia i lekkiego stężenia.

Daktyle umieścić w rondelku, zalać szklanką wody i zagotować. Po kilku minutach, kiedy daktyle zaczną się rozpadać, zestawić z ognia i lekko przestudzić, a następnie zblendować na gładki krem. Dodać masło orzechowe i wymieszać. Wiórki kokosowe połączyć z płatkami i kakao, wlać masę daktylową i zblendować całość. Tak przygotowanym spodem wyłożyć dno i boki foremki do tarty z wyjmowanym dnem (moja ma długość 36 cm). Wstawić do lodówki na około godzinę.

W tym czasie przygotować wypełnienie: Truskawki zmiksować na mus. Twaróg, jogurt i cukier umieścić w wysokim naczyniu i przy pomocy blendera zmiksować na gładki krem. Do masy serowej dodać mus truskawkowy i tężejącą galaretkę, krótko zmiksować do połączenia. Dodać nasiona chia i wymieszać łyżką. Masę wyłożyć na schłodzony spód i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Tartę udekorować świeżymi truskawkami, malinami, listkami melisy/mięty oraz migdałami (lub wedle uznania).

Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj