Sezonowe owoce zapieczone pod pyszną, maślaną kruszonką – bez tego deseru nie wyobrażam sobie lata. Połączenie kwaśnych porzeczek ze słodkimi truskawkami, podkręcone intensywnym smakiem dżemu malinowego, smakują rewelacyjnie zarówno solo, jak i w towarzystwie gałki lodów. Deser perfekcyjny!
Owoce pod kruszonką
Składniki na 4 kokilki
Kruszonka:
100 g masła
50 g cukru
8 g cukru wanilinowego
100 g mąki pszennej
50 g płatków owsianych
szczypta soli
Płatki owsiane zmielić w młynku. W naczyniu umieścić wszystkie składniki: mąkę pszenną, zmielone płatki, cukier, cukier wanilinowy i szczyptę soli. Wyrobić między palcami do momentu otrzymania kruszonki, odstawić.
Nadzienie owocowe:
250 g owoców- najlepiej wymieszać kwaśne i słodkie (u mnie truskawki, czerwona porzeczka, agrest, maliny)
4 łyżki dżemu malinowego
Owoce umyć, umieścić w kokilkach do zapiekania o średnicy 13 – 15 cm. Na owocacah ułożyć po łyżce dżemu malinowego. Posypać przygotowaną wcześniej kruszonką.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut lub do zrumienienia się kruszonki.
Spróbujcie też przepisu na owoce pod kruszonką z kisielową pianką!
3 komentarze
lukaszmakeup.pl
11 lipca 2020 at 10:44Wincyj tyj kruszonki :D! Mniam!
Konrad
11 lipca 2020 at 17:01Mmm pyszności 🙂
Sylwia - Follow the taste
20 lipca 2020 at 11:46Wspaniały deser na lato 🙂