Ciasta z owocami/ Desery/ Inne słodkości

Owoce lata pod maślaną kruszonką

Sezonowe owoce zapieczone pod pyszną, maślaną kruszonką – bez tego deseru nie wyobrażam sobie lata. Połączenie kwaśnych porzeczek ze słodkimi truskawkami, podkręcone intensywnym smakiem dżemu malinowego, smakują rewelacyjnie zarówno solo, jak i w towarzystwie gałki lodów. Deser perfekcyjny!

Owoce pod kruszonką

Składniki na 4 kokilki
Kruszonka:
100 g masła
50 g cukru
8 g cukru wanilinowego
100 g mąki pszennej
50 g płatków owsianych
szczypta soli

Płatki owsiane zmielić w młynku. W naczyniu umieścić wszystkie składniki: mąkę pszenną, zmielone płatki, cukier, cukier wanilinowy i szczyptę soli. Wyrobić między palcami do momentu otrzymania kruszonki, odstawić.

Nadzienie owocowe:
250 g owoców- najlepiej wymieszać kwaśne i słodkie (u mnie truskawki, czerwona porzeczka, agrest, maliny)
4 łyżki dżemu malinowego

Owoce umyć, umieścić w kokilkach do zapiekania o średnicy 13 – 15 cm. Na owocacah ułożyć po łyżce dżemu malinowego. Posypać przygotowaną wcześniej kruszonką.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut lub do zrumienienia się kruszonki.

Spróbujcie też przepisu na owoce pod kruszonką z kisielową pianką!

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    lukaszmakeup.pl
    11 lipca 2020 at 10:44

    Wincyj tyj kruszonki :D! Mniam!

  • Reply
    Konrad
    11 lipca 2020 at 17:01

    Mmm pyszności 🙂

  • Reply
    Sylwia - Follow the taste
    20 lipca 2020 at 11:46

    Wspaniały deser na lato 🙂

  • Skomentuj