Ciasta kruche/ Inne słodkości

Kruszonka z truskawkami, bananem i kisielową pianką

Jedne z ostatnich już w tym sezonie truskawek wykorzystałam do prostego, ale pysznego deseru – kruszonki z kisielową pianką. To jednoporcjowy pomysł na letni deser. Kruche ciasto zawsze sprawdzi się w towarzystwie sezonowych owoców. Puszysta, bezowa pianka z dodatkiem kisielu zyskuje fajny kolor i smak, który można modyfikować w zależności od własnych upodobań. Pieczony banan i truskawki zamieniają się w nieziemsko smaczny, słodki i soczysty duet, do którego warto się dokopać łyżeczką 🙂

Składniki na ok. 4 kokilki:
  • Kruche ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • Na piankę:
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie kisielu truskawkowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • Ponadto:
  • 100 g truskawek
  • 2 banany

Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Zrobić dołek, wbić żółtka i dodać masło. Szybko zagnieść ciasto, uformować z niego kulę i zawinąć w folię. Wstawić do zamrażarki na ok. godzinę.
Białka ubić ze szczyptą soli na pianę. W połowie ubijania wsypywać cukier wymieszany z proszkiem kisielowym, zmiksować na sztywną pianę.
Truskawki umyć, osuszyć i pokroić w ćwiartki. Banany obrać i pokroić w plasterki.
W kokilkach ułożyć wymieszane owoce. Przykryć pianką kisielową i na to zetrzeć zmrożone ciasto (na grubych oczkach tarki). Wstawić do piekarnika (170 stopni) i piec przez około 25-30 minut, aż kruszonka zrumieni się na złoty kolor.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj