Jedne z ostatnich już w tym sezonie truskawek wykorzystałam do prostego, ale pysznego deseru – kruszonki z kisielową pianką. To jednoporcjowy pomysł na letni deser. Kruche ciasto zawsze sprawdzi się w towarzystwie sezonowych owoców. Puszysta, bezowa pianka z dodatkiem kisielu zyskuje fajny kolor i smak, który można modyfikować w zależności od własnych upodobań. Pieczony banan i truskawki zamieniają się w nieziemsko smaczny, słodki i soczysty duet, do którego warto się dokopać łyżeczką 🙂
- Kruche ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 100 g masła
- 2 żółtka
- Na piankę:
- 3 białka
- szczypta soli
- 1 opakowanie kisielu truskawkowego
- 1/2 szklanki cukru
- Ponadto:
- 100 g truskawek
- 2 banany
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Zrobić dołek, wbić żółtka i dodać masło. Szybko zagnieść ciasto, uformować z niego kulę i zawinąć w folię. Wstawić do zamrażarki na ok. godzinę.
Białka ubić ze szczyptą soli na pianę. W połowie ubijania wsypywać cukier wymieszany z proszkiem kisielowym, zmiksować na sztywną pianę.
Truskawki umyć, osuszyć i pokroić w ćwiartki. Banany obrać i pokroić w plasterki.
W kokilkach ułożyć wymieszane owoce. Przykryć pianką kisielową i na to zetrzeć zmrożone ciasto (na grubych oczkach tarki). Wstawić do piekarnika (170 stopni) i piec przez około 25-30 minut, aż kruszonka zrumieni się na złoty kolor.
1 Komentarz
Owoce lata pod maślaną kruszonką - Planeta Smaku
11 lipca 2020 at 10:12[…] Spróbujcie też przepisu na owoce pod kruszonką z kisielową pianką! […]