Inne słodkości

Mini-serniczki z karmelizowanymi gruszkami

Karnawał trwa, więc moją dzisiejszą propozycją jest pyszny deser, który wspaniale nadaje się na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Małe, jednoporcjowe serniczki to wygodna słodkość, którą można zjeść bez użycia sztućców – czyli wygodniej dla gospodyni i dla gości 😉 To mój ulubiony typ sernika – delikatny i puszysty, bez niepotrzebnych dodatków smakowych. Mini serniczki można przygotować wcześniej, bo smakują najlepiej po spędzeniu kilku (lub kilkunastu) godzin w lodówce. Owoce, którymi je udekorujecie, możecie dowolnie zmieniać, według uznania.

Składniki na ok. 6 serniczków:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 80 ml śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Ponadto:
  • 1/2 gruszki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
Twaróg zmielić. Białka ubić na sztywną pianę. Ser zmiksować z żółtkami, cukrem i mąką, dodać śmietankę i zmiksować do połączenia składników. Masę serową wymieszać bardzo delikatnie z pianą z białek, używając drewnianej łyżki. Przygotować foremkę na muffiny, wykładając ją papilotkami. Każdą z nich napełniać masą serową do 3/4 wysokości. Piec przez około 35 minut w temp. 150 stopni. Zostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia. 
Przygotować karmel: na suchą patelnię wsypać cukier i podgrzewać na małym ogniu, aż zacznie brązowieć. Powoli obracając patelnię zaczekać, aż cukier całkowicie się upłynni. Wtedy wrzucić do niego 1 łyżkę masła i pokrojoną w plasterki, obraną gruszkę. Karmelizować je przez kilkanaście sekund, po czym zestawić z ognia. 
Na każdy serniczek ułożyć kilka plasterków gruszki i odrobinę karmelu. Schłodzić przed podaniem.
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj