Omlety/ Śniadanie

Niskotłuszczowy omlet gryczany z jabłkiem

Nowy Rok to dla wielu osób czas postanowień. Najczęściej dotyczą one poprawy nawyków żywieniowych, zwiększenia aktywności fizycznej czy (łącząc oba te aspekty) osiągnięcia wymarzonej sylwetki. Można od rana zadbać o jakość spożywanego posiłku. Omlet gryczany z jabłkiem to świetna propozycja dla osób będących na diecie – ma około 200 kcal, a jest naprawdę sycący, dzięki dużej zawartości błonnika. Jeśli podacie go z masłem orzechowym (niestety, już nie niskotłuszczowym.. ;)), to gwarantuję, że zapomnicie o głodzie przynajmniej na kilka godzin. A jeśli nie liczycie kalorii, to po prostu zróbcie go jako zdrową przekąskę – jest pyszny!

Składniki na 1 omlet:
1 jajko
1 białko
1 czubata łyżka otrębów gryczanych
1/2 jabłka
1 łyżka musu jabłkowego*
duża szczypta cynamonu
odrobina oleju do smażenia

Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z otrębami, cynamonem, musem jabłkowym, białkiem i jajkiem. Masę wylać na patelnię delikatnie posmarowaną olejem. Smażyć przez około 1 minutę, po czym obrócić i smażyć jeszcze przez chwilę. Podawać z ulubionymi składnikami (u mnie masło orzechowe i mus jabłkowy).

*mus jabłkowy można zastąpić większą ilością startego jabłka i odrobiną miodu

Dla ciekawych podaję tabelę wartości odżywczych omleta podanego z masłem orzechowym (bez niego ma ok. 200kcal)

źródło: ileważy.pl

 

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj