Schab ze śliwką to jeden z najpopularniejszych sposobów przyrządzenia tego mięsa. Wspaniała, domowa wędlina, która sprawdzi się zarówno w roli mięsa obiadowego, jak i zimnej przystawki. Jeśli jeszcze nie próbowaliscie takiego przepisu na schab, mogę go z całą pewnością polecić!
Składniki:
- ok. 1,5 kg schabu bez kości
- kilkanaście suszonych śliwek
- 3 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 1 łyżeczka estragonu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka soli
- Ponadto:
- 2 łyżki oleju do smażenia
- Rękaw do pieczenia
Wymieszać ze sobą wszystkie suche przyprawy: sól, pieprz, estragon i słodką paprykę. Dodać do nich olej i rozgnieciony ząbek czosnku. Tak przygotowaną mieszanką natrzeć mięso. Schab nakłuć wzdłuż, przy pomocy długiego i ostrego narzędzia (można użyć noża, a następnie drewnianego trzonka łyżki). Nadziać mięso śliwkami, upychając je w zrobionym nacięciu. Związać mięso sznurkiem, pomiędzy który włożyć pokrojone na plasterki ząbki czosnku oraz liście laurowe. Przełożyć do garnka, przykryć i odstawić do lodówki na minimum 1 dobę.
Wyjąć mięso z lodówki na ok. pół godziny przed pieczeniem. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć na nim schab z każdej strony, aż będzie zrumieniony. Mięso umieścić w rękawie do pieczenia, spiąć klipsem i przełożyć na blachę. Piec w temp. 180 stopni, przez około 1,5 godziny*. Po tym czasie odstawić mięso na przynajmniej 20 minut, aby odpoczęło.
*Zasada pieczenia schabu: na każdy 1kg mięsa przypada 1 godzina w piekarniku.
Brak komentarzy