Pomysł na zdrowy i szybki obiad? Naleśniki z mąki owsianej! To moje ostatnie, bardzo udane odkrycie. Są sycące dzięki zawartości błonnika – zarówno w cieście naleśnikowym, jak i w nadzieniu. Wypełniłam je bowiem pomidorowym farszem z indykiem i fasolą adzuki. Ten typ fasoli to świetne źródło kwasów omega 6, tiaminy, niacyny i kwasu foliowego oraz wielu minerałów, w tym wapnia, magnezu, fosforu, potasu, sodu, selenu czy miedzi. Uff, dużo tego, prawda? Dodam jeszcze, że fasola ta zawiera dużo roślinnego białka oraz błonnika, jest więc polecana szczególnie osobom pragnącym zrzucić nieco kilogramów. Warto włączyć ją do naszej diety. A jeśli nie macie pomysłów, jak ją wykorzystać – proszę bardzo, oto wspaniała propozycja na zdrowy obiad 🙂
Ciasto:
- 100 g mąki owsianej
- 80 g mąki żytniej (typ 720)
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka oleju
- *opcjonalnie: 1 łyżka białka z nasion konopii
Nadzienie:
- 2 szklanki ugotowanej fasoli adzuki (można ewentualnie zastąpić czerwoną fasolą)
- 1,5 szklanki passaty pomidorowej
- 1 czerwona cebula
- 1 dymka ze szczypiorem
- 150 g filetu z indyka lub kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 100 g ugotowanego białego ryżu
- sól, pieprz, odrobina chilli, zioła prowansalskie, kurkuma
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować. Odstawić ciasto na czas przygotowania nadzienia, aby „odpoczęło”.
Filet z indyka opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą i ziołami prowansalskimi. Usmażyć na 1 łyżce rozgrzanego oleju, odstawić.
Na patelni rozgrzać pozostały olej. Wrzucić na niego posiekaną cebulkę. Podsmażać, aż się lekko zrumieni, po czym dodać fasolę i passatę pomidorową. Smażyć, aż sos zgęstnieje. Doprawić według uznania. Dodać ryż, usmażonego indyka i posiekany szczypior. Wymieszać i odstawić.
Przed smażeniem sprawdzić konsystencję ciasta – jeśli jest zbyt gęste, dolać do niego ok. 1/2 szklanki wody i wymieszać. Powinno mieć konsystencję niezbyt gęstego jogurtu.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i smażyć na nim cienkie naleśniki. Na usmażone placki nałożyć farsz, zwinąć w rulon. Podawać z jogurtem naturalnym lub gęstą śmietaną.
Brak komentarzy