Szukacie pomysłu na zdrową przekąskę do pracy/szkoły/na uczelnię? Nie wiecie, co zrobić na lekką kolację? A może planujecie w najbliższym czasie piknik lub imprezę na rozpoczęcie sezonu grillowego? Jeśli odpowiedzieliście na któreś pytanie twierdząco, moja dzisiejsza propozycja powinna Wam się spodobać.
Bardzo kruche, przepyszne tartaletki owsiane są proste do zrobienia, ale też sycące! Do mojego ciasta dodałam zdrowe dodatki – białko konopne (które uzupełnia dietę o ten ważny makroskładnik) i ostropest plamisty, który wspaniale wpływa na wątrobę. Możecie je pominąć, jeśli nie macie tych składników pod ręką. Możecie także w łatwy sposób samodzielnie zrobić mąkę owsianą, mieląc płatki w młynku do kawy lub blenderze. Gorąco polecam!
Składniki na 4 tartaletki:
Ciasto:
- 120 g mąki owsianej (lub zmielonych na mąkę płatków owsianych)
- 1 żółtko
- 50 g masła
- 1 łyżka białka konopnego
- 1 łyżeczka ostropestu mielonego
- szczypta soli
- 50 ml zimnej wody
- masło do posmarowania foremek
Wypełnienie:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 20 g sera żółtego
- 100 g fasolki szparagowej (użyłam mrożonej)
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, szczypta chilli
Mąkę, sól, białko konopne i ostropest wymieszać. Dodać żółtko, masło i wodę, zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do lodówki na około 30 minut.
Fasolkę szparagową zblanszować i schłodzić w zimnej wodzie, odcedzić.
Jajka zmiksować z jogurtem, startym serem i przyprawami.
Z lodówki wyjąć ciasto i podzielić je na 4 części. Każdą z nich wylepić wysmarowane masłem foremki na tartaletki (moje o śr. 6cm). Ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec przez około 10 minut w 180 stopniach. Na podpieczone spody wylać nadzienie jajeczne, na każdą tartaletkę ułożyć po kilka sztuk fasolki szparagowej. Wstawić do piekarnika i piec przez około 25 minut, aż masa się zetnie. Ostudzić.
Smacznego!
Kaloryczność 1 tartaletki:
300 kcal
Białko: 16 g
Tłuszcze: 18,5 g
Węglowodany: 22 g
Brak komentarzy