Obiad/ Tarty wytrawne

Tarta orkiszowa z cukinią i marchewką

Już od dawna jestem świadoma tego, że w pierwszej kolejności jemy oczami. Dlatego ta tarta została przeze mnie pochłonięta (najpierw wzrokiem, później zębami ;)) zaraz po przygotowaniu! Spójrzcie tylko na te kolory i nietypową formę. Orkiszowa tarta z cukinią i marchewką jest pewniakiem, którym zaskoczycie swoich bliskich. Jest pyszna i bardzo efektowna. Polecam! 🙂

Składniki na tartę o śr. 26 cm:

Ciasto:

  • 200 g mąki orkiszowej jasnej
  • 50 g masła
  • 30 g serka kremowego*
  • 1 jajko
  • 2 łyżki czarnuszki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej

Wypełnienie:

  • 2 jajka
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 50 g serka kremowego
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 cukinie
  • 2 marchewki
  • kilkanaście czarnych oliwek
  • czarnuszka do posypania

*można użyć serka do smarowania (np. Wieluń, Łaciate, Philadelphia) lub mascarpone czy ricotty

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
Mąkę przesiać, dodać sól, czosnek, paprykę słodką i czarnuszkę. Wbić jajko, dodać masło i serek. Zagnieść ciasto, uformować z niego kulę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić przez około 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4mm. Wyłożyć nim spód i boki formy do tarty (najlepiej takiej z wyjmowanym dnem), wysmarowanej odrobiną masła. Ciasto ponakłówać widelcem w kilku miejscach. Przykryć krążkiem papieru do pieczenia i obciążyć fasolą lub grochem. Wstawić do piekarnika na około 15 minut, następnie zdjąć papier z fasolą i piec jeszcze 5 minut.
Marchew obrać, cukinię dokładnie umyć. Za pomocą obieraczki do warzyw wycinać długie wstęgi z cukinii i marchewki.
Jajka zmiksować ze śmietanką i serkiem. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wylać na podpieczony spód. Wstążki warzywne zacząć zawijać w rulon, dokładając na przemian wstążkę z cukinii i marchewki. Powinniśmy otrzymać różnokolorowy krąg. Ułożyć go na środku tarty. Boki udekorować oliwkami, całość posypać czarnuszką. Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika na około 25 minut.
Udekorować bazylią.
Smacznego!

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Tomek
    16 stycznia 2019 at 10:56

    Dość prosta w przygotowaniu, świetnie wygląda i z pewnością cudownie smakuje, a co najważniejsze dzięki pełnowartościowym składnikom również bardzo zdrowa. Pożywne danie idealne na drugie śniadanie w pracy lub na śniadanie w weekend.

  • Reply
    Pełnoziarnista tarta z porem, cukinią i marchewką - Planeta Smaku
    15 marca 2019 at 06:56

    […] PS jeśli jesteście fanami kolorów i podobnych połączeń smakowych, koniecznie wypróbujcie też przepis na zakręconą tartę z cukinią i marchewką! […]

  • Skomentuj