Już od dawna jestem świadoma tego, że w pierwszej kolejności jemy oczami. Dlatego ta tarta została przeze mnie pochłonięta (najpierw wzrokiem, później zębami ;)) zaraz po przygotowaniu! Spójrzcie tylko na te kolory i nietypową formę. Orkiszowa tarta z cukinią i marchewką jest pewniakiem, którym zaskoczycie swoich bliskich. Jest pyszna i bardzo efektowna. Polecam! 🙂
Składniki na tartę o śr. 26 cm:
Ciasto:
- 200 g mąki orkiszowej jasnej
- 50 g masła
- 30 g serka kremowego*
- 1 jajko
- 2 łyżki czarnuszki
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
Wypełnienie:
- 2 jajka
- 50 ml śmietanki 30%
- 50 g serka kremowego
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
- 2 cukinie
- 2 marchewki
- kilkanaście czarnych oliwek
- czarnuszka do posypania
*można użyć serka do smarowania (np. Wieluń, Łaciate, Philadelphia) lub mascarpone czy ricotty
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
Mąkę przesiać, dodać sól, czosnek, paprykę słodką i czarnuszkę. Wbić jajko, dodać masło i serek. Zagnieść ciasto, uformować z niego kulę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić przez około 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4mm. Wyłożyć nim spód i boki formy do tarty (najlepiej takiej z wyjmowanym dnem), wysmarowanej odrobiną masła. Ciasto ponakłówać widelcem w kilku miejscach. Przykryć krążkiem papieru do pieczenia i obciążyć fasolą lub grochem. Wstawić do piekarnika na około 15 minut, następnie zdjąć papier z fasolą i piec jeszcze 5 minut.
Marchew obrać, cukinię dokładnie umyć. Za pomocą obieraczki do warzyw wycinać długie wstęgi z cukinii i marchewki.
Jajka zmiksować ze śmietanką i serkiem. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wylać na podpieczony spód. Wstążki warzywne zacząć zawijać w rulon, dokładając na przemian wstążkę z cukinii i marchewki. Powinniśmy otrzymać różnokolorowy krąg. Ułożyć go na środku tarty. Boki udekorować oliwkami, całość posypać czarnuszką. Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika na około 25 minut.
Udekorować bazylią.
Smacznego!
2 komentarze
Tomek
16 stycznia 2019 at 10:56Dość prosta w przygotowaniu, świetnie wygląda i z pewnością cudownie smakuje, a co najważniejsze dzięki pełnowartościowym składnikom również bardzo zdrowa. Pożywne danie idealne na drugie śniadanie w pracy lub na śniadanie w weekend.
Pełnoziarnista tarta z porem, cukinią i marchewką - Planeta Smaku
15 marca 2019 at 06:56[…] PS jeśli jesteście fanami kolorów i podobnych połączeń smakowych, koniecznie wypróbujcie też przepis na zakręconą tartę z cukinią i marchewką! […]