Obiad/ Tarty wytrawne

Pełnoziarnista tarta z porem, cukinią i marchewką

Jedzenie dla mnie to całkiem prosta sprawa. Intuicyjnie sięgam po te potrawy, które intrygują mnie kolorami i formą. Jestem typowym wzrokowcem 😉

Zapragnęłam czegoś kolorowego, lekkiego, przyjemnie chrupiącego i przy tym… całkiem prostego. Tak powstała pełnoziarnista tarta z porem, cukinią i marchewką. Wygląda jak małe dzieło sztuki, smakuje jeszcze lepiej. Może brzmi to mało skromnie, ale chcę Was zachęcić do wypróbowania tego przepisu, bo naprawdę jestem z niego dumna 🙂

PS jeśli jesteście fanami kolorów i podobnych połączeń smakowych, koniecznie wypróbujcie też przepis na zakręconą tartę z cukinią i marchewką!

Pełnoziarnista tarta z porem, cukinią i marchewką

Składniki:

Ciasto:

  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 60 g mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 70 g zimnego masła
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 żółtko
  • odrobina masła do wysmarowania formy

Wypełnienie:

  • 1 jajko
  • 1 białko
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka pesto z bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 mała cukinia
  • 1 marchewka
  • 1 por (tylko biała część)
  • 2-3 plastry żółtego sera

Przygotować ciasto: mąkę pszenną i kukurydzianą przesiać, dodać sól, żółtko i zimne masło. Zagniatać ciasto, stopniowo dodając wody. Kiedy składniki połączą się, uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez około 3o minut.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Schłodzonym ciastem wylepić boki i dno prostokątnej formy na tartę, wysmarowanej odrobiną masła (moja ma dł. 36 cm, można też użyć okrągłej formy). Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika na około 10 minut. Wyjąć i lekko przestudzić.

Jogurt naturalny wymieszać z pesto, jajkiem i białkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem.

Marchew obrać. Cukinię i pora dokładnie umyć. Pora pokroić na plastry o grubości ok. 2 cm. Za pomocą obieraczki do warzyw wykroić z marchewki i cukinii cienkie wstążki (po około 6-7 wstążek z każdego warzywa). Ser żółty pokroić wzdłuż na paski o szerokości około 2 cm. Na wstążkach cukiniowych i marchewkowych układać pasek sera, zawinąć w ciasną roladkę.

Na podpieczony spód wylać masę jogurtowo-jajeczną. Ułożyć na niej na przemian pora, roladki z cukinii i marchewki. Tak przygotowaną tartę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez około 20 minut, aż masa się zetnie, a warzywa lekko przyrumienią.

Podawać na ciepło lub zimno, najlepiej w towarzystwie lekkiej sałatki.

Smacznego!

 

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj