Jedzenie dla mnie to całkiem prosta sprawa. Intuicyjnie sięgam po te potrawy, które intrygują mnie kolorami i formą. Jestem typowym wzrokowcem 😉
Zapragnęłam czegoś kolorowego, lekkiego, przyjemnie chrupiącego i przy tym… całkiem prostego. Tak powstała pełnoziarnista tarta z porem, cukinią i marchewką. Wygląda jak małe dzieło sztuki, smakuje jeszcze lepiej. Może brzmi to mało skromnie, ale chcę Was zachęcić do wypróbowania tego przepisu, bo naprawdę jestem z niego dumna 🙂
PS jeśli jesteście fanami kolorów i podobnych połączeń smakowych, koniecznie wypróbujcie też przepis na zakręconą tartę z cukinią i marchewką!
Pełnoziarnista tarta z porem, cukinią i marchewką
Składniki:
Ciasto:
- 100 g mąki pszennej razowej
- 60 g mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki soli
- 70 g zimnego masła
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 żółtko
- odrobina masła do wysmarowania formy
Wypełnienie:
- 1 jajko
- 1 białko
- 180 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka pesto z bazylii
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1 mała cukinia
- 1 marchewka
- 1 por (tylko biała część)
- 2-3 plastry żółtego sera
Przygotować ciasto: mąkę pszenną i kukurydzianą przesiać, dodać sól, żółtko i zimne masło. Zagniatać ciasto, stopniowo dodając wody. Kiedy składniki połączą się, uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez około 3o minut.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Schłodzonym ciastem wylepić boki i dno prostokątnej formy na tartę, wysmarowanej odrobiną masła (moja ma dł. 36 cm, można też użyć okrągłej formy). Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika na około 10 minut. Wyjąć i lekko przestudzić.
Jogurt naturalny wymieszać z pesto, jajkiem i białkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem.
Marchew obrać. Cukinię i pora dokładnie umyć. Pora pokroić na plastry o grubości ok. 2 cm. Za pomocą obieraczki do warzyw wykroić z marchewki i cukinii cienkie wstążki (po około 6-7 wstążek z każdego warzywa). Ser żółty pokroić wzdłuż na paski o szerokości około 2 cm. Na wstążkach cukiniowych i marchewkowych układać pasek sera, zawinąć w ciasną roladkę.
Na podpieczony spód wylać masę jogurtowo-jajeczną. Ułożyć na niej na przemian pora, roladki z cukinii i marchewki. Tak przygotowaną tartę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez około 20 minut, aż masa się zetnie, a warzywa lekko przyrumienią.
Podawać na ciepło lub zimno, najlepiej w towarzystwie lekkiej sałatki.
Smacznego!
Brak komentarzy