Pieczona owsianka to fajny pomysł na śniadanie, które w zasadzie robi się… samo. Musimy tylko wymieszać składniki i chwilę poczekać. Wygląda i smakuje jak małe ciastko, ale jest przy tym sycąca i łatwo ją zabrać na wynos. Same plusy 🙂
Dostosujcie swoją wersję pieczonej owsianki do składników, które akurat macie pod ręką. Świetnie sprawdzą się wszelkie mrożone owoce (to dobry moment, żeby zrobić powoli miejsce w zamrażarce – ja „odkryłam” tam mnóstwo skarbów, o których w zasadzie zapomniałam). Możecie też zrobić owsiankę w wersji proteinowej, dodając do niej miarkę odżywki białkowej. Taką wersję też przetestowałam i polecam, zwłaszcza przed (lub po) treningu. Podaję jednak przepis w wersji podstawowej – potraktujcie go jako bazę do własnych eksperymentów:)
Pieczona owsianka z malinami i jeżynami
Składniki (na 1 porcję):
- pół szklanki płatków owsianych
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 2 łyżki dowolnego słodzidła (u mnie erytrytol) lub miarka odżywki białkowej
- 1/3 szklanki mrożonych owoców: u mnie maliny, truskawki i jeżyny
W misce połączyć przy pomocy trzepaczki mleko, jogurt, jajko i wybrany słodzik lub odżywkę białkową. Dodać płatki owsiane, wymieszać. Przełożyć masę do małego naczynka żaroodpornego, posmarowanego odrobiną masła. Posypać owocami. Piec przez około 30 minut w temp. 180 stopni.
Zobacz też moje wcześniejsze pomysły na owsianki!
4 komentarze
Ania
7 marca 2019 at 08:45Ja widzę truskawki zamiast malin
Paula
7 marca 2019 at 11:28Wygląda pysznie :). W wersji wegańskiej, co zamiast jogurtu naturalnego? Mleko roślinne się sprawdzi?
Planeta Smaku
7 marca 2019 at 17:40Oczywiście 🙂 jajko można pominąć i dodać zblendowanego banana 🙂
Pieczona owsianka serowa ze śliwkami i cynamonem - Planeta Smaku
21 października 2019 at 07:44[…] jeszcze latem, kiedy pod dostatkiem były wszystkie owoce jagodowe. (Tutaj przypominam przepis na pieczoną owsiankę z malinami i jeżynami). Uwielbiam jednak sezonowość i dostosowuję się (i moje przepisy) do zmieniających się pór […]