Uwielbiam domową granolę, kocham masło orzechowe. Połączenie tych dwóch pyszności to dla mnie poezja. Polecam, nie tylko orzechomaniakom.
inspiracja
Składniki (na słoik o poj.1l):
220 g płatków owsianych
100 g orzechów (u mnie laskowe i ziemne)
garść sezamu
20 g suszonej moreli
50 g słonecznika
2 łyżki miodu
4 łyżki masła orzechowego
4 łyżki oleju
Wszystkie suche składniki zmieszać w misce, orzechy i morele można posiekać na drobniejsze kawałki.
Miód, masło orzechowe i olej podgrzać w rondelku. Zamieszać, żeby składniki się połączyły. Dodać do suchych składników, wymieszać dokładnie, by wszystkie ziarna były oblepione masą miodowo-orzechową.
Równomiernie wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.30-35 minut w 150 stopniach, od czasu do czasu mieszając granolę, by się nie spiekła.
Wystudzić, przechowywać w pojemniku.
Brak komentarzy