Kiedy mam chwilę czasu o poranku, lubię usmażyć placuszki. Tym razem postawiłam na prosty przepis z orzeźwiającym twistem i zrobiłam placuszki cytrynowo-kokosowe. Są pyszne!
Dawno nie wykorzystywałam w ten sposób mąki kokosowej, a to właśnie dzięki niej uzyskujemy delikatne, rozpływające się w ustach placuszki. Jeśli nie macie „doświadczenia” z tym rodzajem mąki, musicie pamiętać, że posiada ona niesamowitą zdolność do wchłaniania wszelkich płynów. Żeby uzyskać gęste ciasto, potrzebna jest naprawdę niewielka ilość mąki kokosowej. Najlepiej jest dosypywać ją stopniowo i obserwować, jak zmienia się konsystencja ciasta, aby uzyskać najlepszy efekt.
Placuszki cytrynowo-kokosowe
Składniki na 6 placków:
- 2 jajka
- 1/2 banana
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka ksylitolu/erytrytolu/cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina oleju do smażenia
Jajka zblendować z banananem, skórką i sokiem z cytryny. Dodać mąkę, wybrany słodzik i proszek do pieczenia, ponownie zblendować. Powinniśmy uzyskać dość gęste ciasto, przypominające konsystencją jogurt grecki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Łyżką nabierać masę i smażyć niewielkie placuszki na małym ogniu. Bardzo delikatnie obracać na drugą stronę i smażyć jeszcze przez chwilę, aż masa się zetnie.
Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie jogurt, skórka cytryny i pestki granatu).
Smacznego!
Zobacz też równie pyszne placuszki czekoladowo-bananowe placuszki z mąką kokosową!
1 Komentarz
lukaszmakeup.pl
19 stycznia 2019 at 14:13Lubię połączenie kwaśnego ze słodkim <3