Cukinia to warzywo, które mogłabym jeść na okrągło. By jednak nie przejadła się tak szybko, staram się wymyślać różne połączenia, w których ją przemycam. Smażę placki, robię leczo, a tym razem przygotowałam naleśniki. Zapieczone z sosem pomidorowym, wypełnione cukinią, bakłażanem i serem. Bardzo smaczne połączenie!
Składniki na ok. 10 naleśników:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka mleka
- ok. 1/2 szklanki wody
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- 2 jajka
- Nadzienie:
- 1 bakłażan
- 1 młoda cukinia
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki musztardy dijon
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka miodu
- ok. 10 plasterków sera
- Sos pomidorowy:
- 2 duże, mięsiste pomidory (najlepiej malinowe)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz
Wszystkie składniki na naleśniki zmiksować. Ciasto odstawić na około 30 minut. W tym czasie przygotować nadzienie.
Warzywa dobrze umyć i wysuszyć. Cukinię, bakłażana i paprykę pokroić w dość drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa i smażyć, aż zmiękną, mieszając co jakiś czas. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i sos sojowy, wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Odstawić.
Przygotować sos: pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka i postawić na małym ogniu. Mieszając, gotować, aż zaczną się rozpadać. Dodać sos sojowy, cukier i koncentrat, po czym zblendować. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Przed smażeniem pierwszego naleśnika na patelnię wlać odrobinę oleju. Wylać porcję ciasta, smażyć, aż boki zaczną lekko brązowieć, po czym przewrócić na drugą stronę i dopiekać przez chwilę. Kolejne naleśniki smażyć już na suchej patelni.
W misce połączyć musztardę, jogurt i miód, doprawić pieprzem. Każdego naleśnika posmarować takim musztardowym sosem, na to ułożyć plaster sera i 2 łyżki nadzienia warzywnego. Zwinąć w rulony. Ułożyć naleśniki obok siebie w naczyniu żaroodpornym, polać sosem pomidorowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez około 20 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy