Kiedy jest gorąco, szkoda czasu na spędzanie czasu w kuchni. Wolę przygotować coś na szybko i cieszyć się z pięknej pogody. Na szczęście są takie przepisy, które wymagają minimum zaangażowania, a efekt jest rewelacyjny! Tak jak te błyskawiczne lody truskawkowe z awokado i bananem. Nie dość, że szybkie do zrobienia (pod warunkiem, że zadbacie o to, by w zamrażarce mieć owoce), to jeszcze zdrowe! Te wegańskie lody skradły moje podniebienie. Są niesamowicie kremowe i delikatne.
Składniki na 2 porcje:
- 1 szklanka truskawek
- 2 dojrzałe banany
- 1 dojrzałe awokado
- opcjonalnie: 1 łyżeczka ksylitolu/cukru, kilka listków bazylii lub mięty
Truskawki myjemy i usuwamy szypułki, banany obieramy i kroimy w plasterki. Owoce umieszczamy w torebce foliowej i zamrażamy.
Awokado obieramy i usuwamy pestkę. Zamrożone owoce przekładamy razem z awokado do pojemnika blendera. Jeżeli owoce nie są wystarczająco słodkie, możemy dodać też cukier lub ksylitol. Miksujemy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Przekładamy do pucharków, dekorujemy bazylią lub miętą i podajemy od razu.
Smacznego!
Brak komentarzy