Sałatki

Kolorowa sałatka makaronowa z pesto

Na moim talerzu nie może być nudno! Uwielbiam łączyć ze sobą różne kolory, faktury i kształty. W ten sposób nawet prosta sałatka makaronowa może być bardzo ciekawym daniem – idealnie sprawdzi się na grillach i przyjęciach. W mojej sałatce wykorzystałam kolorowy makaron, kuleczki wycięte z awokado i batata, oliwki, pomidorki koktajlowe i ciecierzycę. Całość wymieszałam z pesto bazyliowym. Jest pysznie!

Składniki:

  • 200 g makaronu Mini rurki 5 warzyw Lubella
  • 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy*
  • 1/2 szklanki pomidorków koktajlowych
  • garść czarnych oliwek
  • 1 średni batat
  • 1 awokado
  • Pesto:
  • 1 szklanka liści bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki nasion słonecznika
  • ok. 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
*można także użyć ciecierzycy z puszki, odcedzając ją z zalewy
Makaron ugotować al dente, według wskazań na opakowaniu. Przelać zimną wodą i odcedzić.
Z batata za pomocą specjalnego noża wydrążyć małe kulki. Wrzucić je do gotującej i osolonej wody. Gotować przez około 10 minut, aż bataty będą miękkie. Odcedzić i ostudzić.
Z awokado także wydrążyć kulki za pomocą nożyka. Pomidorki umyć i przekroić na pół.
Przygotować pesto: zblendować ze sobą listki bazylii, czosnek, sól, pieprz i słonecznik, dolewając oliwę i kontrolując tym samym gęstość sosu. Spróbować, doprawić wedle uznania.
Makaron wymieszać z kulkami z batata, awokado, pomidorkami, ciecierzycą i oliwkami. Na końcu polać pesto i wymieszać. 
Smacznego!
#lubelloveinspiracje #Lubella

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj