Na moim talerzu nie może być nudno! Uwielbiam łączyć ze sobą różne kolory, faktury i kształty. W ten sposób nawet prosta sałatka makaronowa może być bardzo ciekawym daniem – idealnie sprawdzi się na grillach i przyjęciach. W mojej sałatce wykorzystałam kolorowy makaron, kuleczki wycięte z awokado i batata, oliwki, pomidorki koktajlowe i ciecierzycę. Całość wymieszałam z pesto bazyliowym. Jest pysznie!
Składniki:
- 200 g makaronu Mini rurki 5 warzyw Lubella
- 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy*
- 1/2 szklanki pomidorków koktajlowych
- garść czarnych oliwek
- 1 średni batat
- 1 awokado
- Pesto:
- 1 szklanka liści bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki nasion słonecznika
- ok. 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
*można także użyć ciecierzycy z puszki, odcedzając ją z zalewy
Makaron ugotować al dente, według wskazań na opakowaniu. Przelać zimną wodą i odcedzić.
Z batata za pomocą specjalnego noża wydrążyć małe kulki. Wrzucić je do gotującej i osolonej wody. Gotować przez około 10 minut, aż bataty będą miękkie. Odcedzić i ostudzić.
Z awokado także wydrążyć kulki za pomocą nożyka. Pomidorki umyć i przekroić na pół.
Przygotować pesto: zblendować ze sobą listki bazylii, czosnek, sól, pieprz i słonecznik, dolewając oliwę i kontrolując tym samym gęstość sosu. Spróbować, doprawić wedle uznania.
Makaron wymieszać z kulkami z batata, awokado, pomidorkami, ciecierzycą i oliwkami. Na końcu polać pesto i wymieszać.
Smacznego!
#lubelloveinspiracje #Lubella
Brak komentarzy