Warstwowa sałatka z tuńczykiem to hit każdej imprezy. Zbliżają się Andrzejki, więc przepis na sałatkę na pewno się przyda 😉 Nie tylko wygląda intrygująco, ale też smakuje każdemu. Na blogu znajdziecie też podobny pomysł na sałatkę (w wersji jednoporcjowej), tym razem jest to duża micha dobroci. Polecam spróbować!
Warstwowa sałatka z tuńczykiem
Składniki:
2 puszki tuńczyka w wodzie
5 jajek
1 cebula
1 puszka kukurydzy konserwowej
5 ogórków kiszonych
1/2 szklanki oliwek czarnych
2/3 szklanki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
sól i pieprz
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać.
Ogórki i cebulę pokroić w dość drobną kostkę. Jajka przekroić na pół, ostrożnie oddzielić żółtka od białek. Białka pokroić w kostkę, żółtka zetrzeć na tarce i odłożyć do innego naczynia.
Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy. Oliwki pokroić w plasterki. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, doprawić solą i pieprzem.
W szklanej misce na dnie ułożyć kolejno pokrojone ogórki, białka jaj, połowę sosu majonezowego, tuńczyka, cebulę, kukurydzę, drugą połowę sosu i oliwki. Wierzch posypać startymi żółtkami. Sałatkę wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Brak komentarzy