Gotowana pierś z kurczaka jest bardzo dobrą bazą do zrobienia sałatki. Wystarczy podzielić ją na kawałki i połączyć z kilkoma składnikami, by powstało coś smacznego i pożywnego. Jako, że mięso drobiowe jest delikatne, warto podkręcić smak cebulką, czosnkiem i czerwoną fasolą. Całość jest prosta do przygotowania i godna wypróbowania 🙂
- 1 filet z kurczaka (ok. 300g)
- 1 l bulionu lub wody
- 1/2 czerwonej cebuli
- pęczek szczypiorku
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Filet opłukać. Bulion lub wodę zagotować, wrzucić do niej filet i przykryć pokrywką. Gotować na małym ogniu przez około 30-40 minut. Następnie wyjąć mięso i przy użyciu dwóch widelców „rozszarpać” je na kawałki. Cebulę i szczypiorek pokroić, fasolę odcedzić. Połączyć z mięsem. Jogurt, majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Powstałym sosem zalać sałatkę. Wymieszać i wstawić do lodówki, by smaki się przegryzły.
Brak komentarzy