Sałatki

Sałatka z kurczakiem

Gotowana pierś z kurczaka jest bardzo dobrą bazą do zrobienia sałatki. Wystarczy podzielić ją na kawałki i połączyć z kilkoma składnikami, by powstało coś smacznego i pożywnego. Jako, że mięso drobiowe jest delikatne, warto podkręcić smak cebulką, czosnkiem i czerwoną fasolą. Całość jest prosta do przygotowania i godna wypróbowania 🙂

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka (ok. 300g)
  • 1 l bulionu lub wody
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • pęczek szczypiorku
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Filet opłukać. Bulion lub wodę zagotować, wrzucić do niej filet i przykryć pokrywką. Gotować na małym ogniu przez około 30-40 minut. Następnie wyjąć mięso i przy użyciu dwóch widelców „rozszarpać” je na kawałki. Cebulę i szczypiorek pokroić, fasolę odcedzić. Połączyć z mięsem. Jogurt, majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Powstałym sosem zalać sałatkę. Wymieszać i wstawić do lodówki, by smaki się przegryzły.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj