Naleśniki/ Obiad

Naleśniki meksykańskie

To jeszcze ten czas, gdy rozgrzewający obiad jest dobrą propozycją. Dlatego kiedy do głowy przyszło mi danie w meksykańskim klimacie, nie wahałam się długo i wykombinowałam naprawdę smaczne połączenie! Naleśniki dają bowiem ogromne pole do popisu – zarówno jeśli chodzi o samo ciasto, jak i nadzienie. Tym razem postanowiłam odmienić i jedno, i drugie. Ciasto doprawiłam szczyptą kurkumy, papryki i posiekaną natką pietruszki, a przy farszu inspirowałam się chilli con carne. Całość zapiekłam w sosie pomidorowym. Pyszne i sycące danie!

Składniki:

Naleśniki – ok. 10 sztuk:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka oleju
  • około 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki
  • + 1/2 – 3/4 szklanki wody
  • Farsz:
  • 20 dag mielonego mięsa
  • 2 łyżki oleju
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • Dodatkowo:
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • suszona bazylia i oregano
  • starty żółty ser do posypania

Jajka zmiksować z mlekiem, dodać przesianą mąkę, przyprawy, posiekaną natkę i zmiksować ponownie. Ciasto odstawić na 30 minut. Po tym czasie dodać olej i wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dolać wodę.

Przygotować farsz: cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju, mieszając, aż stanie się szklista. Dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze chwilę razem. Dodać mięso mielone i smażyć przez kilka minut, mieszając. Fasolkę i kukurydzę odsączyć na sicie, dodać do farszu. Całość podlać passatą pomidorowa i doprawić przyprawami. Wymieszać i dusić na patelni przez około 10 minut.

Przygotować sos: passatę pomidorową podgrzać, doprawić cukrem, solą, bazylią i oregano. Odstawić.

Smażyć cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni (przed smażeniem pierwszego na patelnię wylać odrobinę oleju). Na każdym ułożyć dużą łyżkę farszu i rozmarować. Złożyć boki naleśnika do środka, a następnie zwinąć całość w zgrabną „paczuszkę”. Gotowe naleśniki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać sosem pomidorowym i posypać żółtym serem. Zapiekać przez około 20 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj