To jeszcze ten czas, gdy rozgrzewający obiad jest dobrą propozycją. Dlatego kiedy do głowy przyszło mi danie w meksykańskim klimacie, nie wahałam się długo i wykombinowałam naprawdę smaczne połączenie! Naleśniki dają bowiem ogromne pole do popisu – zarówno jeśli chodzi o samo ciasto, jak i nadzienie. Tym razem postanowiłam odmienić i jedno, i drugie. Ciasto doprawiłam szczyptą kurkumy, papryki i posiekaną natką pietruszki, a przy farszu inspirowałam się chilli con carne. Całość zapiekłam w sosie pomidorowym. Pyszne i sycące danie!
Składniki:
Naleśniki – ok. 10 sztuk:
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka oleju
- około 1 szklanka mąki
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
- pół pęczka posiekanej natki pietruszki
- + 1/2 – 3/4 szklanki wody
- Farsz:
- 20 dag mielonego mięsa
- 2 łyżki oleju
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 1/2 puszki kukurydzy
- 250 ml passaty pomidorowej
- 1/4 łyżeczki chilli
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
- Dodatkowo:
- 250 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- suszona bazylia i oregano
- starty żółty ser do posypania
Jajka zmiksować z mlekiem, dodać przesianą mąkę, przyprawy, posiekaną natkę i zmiksować ponownie. Ciasto odstawić na 30 minut. Po tym czasie dodać olej i wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dolać wodę.
Przygotować farsz: cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju, mieszając, aż stanie się szklista. Dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze chwilę razem. Dodać mięso mielone i smażyć przez kilka minut, mieszając. Fasolkę i kukurydzę odsączyć na sicie, dodać do farszu. Całość podlać passatą pomidorowa i doprawić przyprawami. Wymieszać i dusić na patelni przez około 10 minut.
Przygotować sos: passatę pomidorową podgrzać, doprawić cukrem, solą, bazylią i oregano. Odstawić.
Smażyć cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni (przed smażeniem pierwszego na patelnię wylać odrobinę oleju). Na każdym ułożyć dużą łyżkę farszu i rozmarować. Złożyć boki naleśnika do środka, a następnie zwinąć całość w zgrabną „paczuszkę”. Gotowe naleśniki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać sosem pomidorowym i posypać żółtym serem. Zapiekać przez około 20 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Brak komentarzy