Bardzo lubię pożywne przekąski. Często jednak brakuje mi czegoś do pokrojonych warzyw. Czasem więc podaję je z masłem orzechowym, czasem z twarożkiem… a czasem z hummusem. I ta ostatnia propozycja chyba wygrywa w moim przekąskowych hitach. Hummus z burakiem jest przepyszny! Ta delikatna i ciekawie wyglądająca pasta z pewnością częściej zagości w moim menu 😉
Składniki (na dwie porcje jak na zdjęciu):
- 1 ugotowany burak, wielkości mniejszej niż pięść
- 1 puszka ciecierzycy
- 1/4 szklanki oleju sezamowego (można zastąpić oliwą)
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki sezamu
- sól i pieprz
Sezam wsypać na suchą patelnię i podprażyć, mieszając, aż zacznie robić się złoty. Uważać, by nie przypalić sezamu. Ugotowanego buraka zetrzeć na tarce. Ciecierzycę odsączyć na sicie. Wszystkie składniki zmiksować za pomocą blendera na gładką pastę. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z pokrojonymi warzywami lub chlebem.
Do hummusu będą pasowały także pieczone frytki z selera (klik)
1 Komentarz
Hummus z pieczonym burakiem - Planeta Smaku
27 października 2019 at 07:20[…] przepis na hummus buraczany pojawił się na blogu już parę ładnych lat temu, wypróbowałam wersję, która jeszcze […]