Pasty i smarowidła

Hummus buraczany

Bardzo lubię pożywne przekąski. Często jednak brakuje mi czegoś do pokrojonych warzyw. Czasem więc podaję je z masłem orzechowym, czasem z twarożkiem… a czasem z hummusem. I ta ostatnia propozycja chyba wygrywa w moim przekąskowych hitach. Hummus z burakiem jest przepyszny! Ta delikatna i ciekawie wyglądająca pasta z pewnością częściej zagości w moim menu 😉



Składniki (na dwie porcje jak na zdjęciu):

  • 1 ugotowany burak, wielkości mniejszej niż pięść
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1/4 szklanki oleju sezamowego (można zastąpić oliwą)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki sezamu
  • sól i pieprz

Sezam wsypać na suchą patelnię i podprażyć, mieszając, aż zacznie robić się złoty. Uważać, by nie przypalić sezamu. Ugotowanego buraka zetrzeć na tarce. Ciecierzycę odsączyć na sicie. Wszystkie składniki zmiksować za pomocą blendera na gładką pastę. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z pokrojonymi warzywami lub chlebem.

Do hummusu będą pasowały także pieczone frytki z selera (klik)

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj