Pasty i smarowidła

Hummus z pieczonym burakiem

Chociaż przepis na hummus buraczany pojawił się na blogu już parę ładnych lat temu, wypróbowałam wersję, która jeszcze bardziej przypadła mi do gustu. Hummus z pieczonym burakiem ma nieco łagodniejszy smak, a tahini i sok z cytryny tylko go podkręcają. Kremowa pasta o pięknym, różowym kolorze bardzo dobrze komponuje się zarówno z pieczywem, jak i ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki. Polecam upiec od razu więcej buraków i wykorzystać je np. do sałatki z pieczonych buraków i pomarańczy albo zrobić buraczane gofry 🙂

Hummus z pieczonym burakiem

Składniki:
1 upieczony burak (ok. 150 g)
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub wersja na szybko – 1 szklanka ciecierzycy konserwowej)
1 ząbek czosnku
2 łyżki tahini
1 łyżeczka soku z cytryny
ok. 3 łyżki oliwy
sól i pieprz
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki przyprawy garam masala (można pominąć, ale polecam ten dodatek!)

Buraka obrać i pokroić w plastry. Ciecierzycę odcedzić, przełożyć do pojemnika blendera. Dodać pozostałe składniki: pokrojonego buraka, czosnek przeciśnięty przez praskę, tahini, sok z cytryny, oliwę oraz przyprawy. Zmiksować blenderem na gładką pastę.
Tak przygotowany hummus z pieczonym burakiem można dodatkowo polać odrobiną oliwy i posypać, np. pestkami dyni.

hummus z buraka


You Might Also Like

1 Komentarz

  • Reply
    CookUp
    30 października 2019 at 17:57

    Kolor Twojego hummusu jest tak idealny, że to przyjemność nie tylko dla podniebienia, ale także dla oczu. Wygląda świetnie, z pewnością smakuje jeszcze lepiej, więc spieszymy po buraki i zachęcamy do tego samego wszystkich Twoich czytelników! 😉

  • Skomentuj