Ciasta/ Ciasta czekoladowe/ Fit święta/ Zdrowe wypieki

Jaglane brownies z serem i truskawkami

Chciałam to ciasto nazwać jaglane sernikobrownies, ale jeszcze ktoś by uznał, że ser w tym przepisie również jest zastąpiony kaszą.. Jest więc jaglane brownies z serem. Ale nie nazwa jest tu najważniejsza, tylko SMAK. A ten podbił moje podniebienie! Zmiksowana kasza jaglana daje fantastyczną, wilgotną strukturę ciasta. Jest wyczuwalna tylko pod warunkiem, że jej dobrze nie zblendujemy 😉 Moi rodzice zupełnie nie zorientowali się, że jest to ciasto nietypowe. Bez grama mąki, bez masła i bez czekolady, jak w tradycyjnym brownies. Ale równie pyszne! Myślę, że smakiem nie odstępuje oryginalnej wersji. Bardzo polecam do wypróbowania!

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka karobu (można pominąć)
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 3 łyżki powideł śliwkowych (użyłam domowych)
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 250 g twarogu
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • Ponadto:
  • 1 szklanka truskawek (użyłam mrożonych)

Ugotowaną kaszę jaglaną ostudzić. Za pomocą blendera zmiksować z powidłami i olejem. Kiedy masa będzie przypominać gładki krem, dodać kakao, karob (opcjonalnie), proszek do pieczenia, masło orzechowe oraz cukier i zmiksować. Na końcu dodać jajka i ponownie wymieszać.

Twaróg zmielić, zmiksować z cukrem pudrem oraz jajkiem.

Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem. Na spód wylać 3/4 masy jaglanej, na to wyłożyć masę serową i przykryć pozostałą masą jaglaną. Na wierzchu poukładać truskawki, lekko je wciskając w ciasto. Piec przez około 50 minut w 180 stopniach. Kroić po ostudzeniu.

Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj