Ta orkiszowa tarta z morelami jest niesamowita! Kruche, delikatne, maślane ciasto dzięki mące orkiszowej zyskuje dodatkowej głębi. Staje się przez to ciemniejsze, jakby karmelowe w smaku – po prostu pyszne! Ten przepis pojawił się już na blogu, w wersji z jabłkami.Tym razem postawiłam na wersję z morelami. Sama nie potrafię zdecydować, która bardziej przypadła mi do gustu. Koniecznie wypróbujcie, w sezonie to must have (a raczej must bake) 😉
Orkiszowa tarta z morelami
Składniki:
- 140 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 4 łyżki cukru
- 100 g zimnego masła
- szczypta soli
- 250 g moreli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka masła
Mąkę przesiać, dodać cukier i sól oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Używając noża, posiekać masło z mąką, aż powstanie drobna kruszonka. Szybko zagnieść ciasto i uformować w kulę. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Morele umyć, przekroić na pół i usunąć pestkę. Pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryny.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Przygotować dużą blachę z wyposażenia piekarnika i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o średnicy ok. 30 cm i przełożyć na blachę. Na środku ciasta ułożyć morele, pozostawiając ok. 3 cm wolnego brzegu. Zawinąć ciasto na morele. Owoce posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem trzcinowym i cynamonem.
Tartę wstawić do piekarnika. Piec przez około 35 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy