Są takie przepisy, które po prostu trzeba przetestować. Bez względu na to, czy jesteśmy na diecie czy nie – babeczki brownies z malinami są warte każdej kalorii! Mocno czekoladowe, z pyszną malinową niespodzianką.. Trudno im się oprzeć. Wypróbujcie, na pewno nie będziecie zawiedzeni 🙂
źródło: Moje Wypieki
Babeczki brownies z malinami
Składniki na 8 babeczek:
- 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
- 100 g masła
- 2 jajka
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 100 g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g malin
- szczypta soli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło umieścić w garnuszku, podgrzać, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty, po tym czasie wymieszać do jej rozpuszczenia. Lekko przestudzić.
Przestudzoną masę czekoladową zmiksować z pozostałymi składnikami (oprócz malin).
Powstałe ciasto nałożyć do foremek na muffinki (najlepsze silikonowe lub papierowe papilotki), do 3/4 ich wysokości. Do każdej włożyć po 3-4 maliny, lekko wciskając je w masę czekoladową.
Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut (nie pieczemy do tzw. suchego patyczka – patyczek włożony w babeczkę może być oblepiony czekoladą, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta).
2 komentarze
Jola
12 października 2020 at 16:52Mrożone malinki pewnie się nie nadają?
Planeta Smaku
13 października 2020 at 22:06Mogą być mrożone 🙂