Ciasta/ Ciasta przekładane/ Ciasta z kremem

Ciasto Kubanka

Początek listopada to dobry czas, by upiec wystawne ciasto. Taka jest Kubanka – dostojna, kremowa i odświętna (chociaż przecież nikt nie zabroni nam upiec ją w dzień powszedni ;)). Biszkopt nasączony rumem, masa z dodatkiem nutelli, herbatniki i delikatna warstwa śmietanki – to smaki, obok których nie da się przejść obojętnie! Po odstaniu nocy w lodówce kroi się idealnie. Polecam, zwłaszcza na specjalne okazje. Nie zrażajcie się długą listą składników ani sposobem wykonania. Wbrew pozorom to ciasto nie należy do skomplikowanych 🙂

inspiracja: zjemto.blox.pl

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • Masa czekoladowa:
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki nutelli
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g masła w temp. pokojowej
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki likieru czekoladowego (opcjonalnie)
  • Ponadto:
  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 opakowania śmietan-fixu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 słoika powideł śliwkowych
  • ok. 40 szt. herbatników
  • kakao do oprószenia
  • Nasączenie:
  • 1/2 szklanki mocnej kawy
  • 1/4 szklanki rumu

Upiec biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, kolejno dodawać żółtka. Mąki , kakao i proszek do pieczenia przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łopatką. Ciasto wylać na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok 30 minut, w temp. 160 C. Upieczony biszkopt wystudzić.

Przygotować napar z kawy i wystudzić. Połączyć z rumem.

Przygotować masę: Żółtka, cukier, kakao i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wylać przygotowaną mieszankę i zagotować. Budyń przykryć i wystudzić.

Masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawać budyń oraz nutellę i ewentualnie alkohol. 

Biszkopt nasączyć naparem kawowo-rumowym. Wyłożyć masę czekoladową i wyrównać. Ułożyć warstwę herbatników. Posmarować je cienko powidłami śliwkowymi i przykryć kolejną warstwą ciastek.

Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.
Przed podaniem ciasto oprószyć kakao i wiórkami z czekolady.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj