Początek listopada to dobry czas, by upiec wystawne ciasto. Taka jest Kubanka – dostojna, kremowa i odświętna (chociaż przecież nikt nie zabroni nam upiec ją w dzień powszedni ;)). Biszkopt nasączony rumem, masa z dodatkiem nutelli, herbatniki i delikatna warstwa śmietanki – to smaki, obok których nie da się przejść obojętnie! Po odstaniu nocy w lodówce kroi się idealnie. Polecam, zwłaszcza na specjalne okazje. Nie zrażajcie się długą listą składników ani sposobem wykonania. Wbrew pozorom to ciasto nie należy do skomplikowanych 🙂
inspiracja: zjemto.blox.pl
Składniki:
- Biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- Masa czekoladowa:
- 2 żółtka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżki nutelli
- 2 łyżki cukru
- 200 g masła w temp. pokojowej
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki likieru czekoladowego (opcjonalnie)
- Ponadto:
- 500 ml śmietany 30%
- 2 opakowania śmietan-fixu
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 słoika powideł śliwkowych
- ok. 40 szt. herbatników
- kakao do oprószenia
- Nasączenie:
- 1/2 szklanki mocnej kawy
- 1/4 szklanki rumu
Upiec biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, kolejno dodawać żółtka. Mąki , kakao i proszek do pieczenia przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łopatką. Ciasto wylać na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok 30 minut, w temp. 160 C. Upieczony biszkopt wystudzić.
Przygotować masę: Żółtka, cukier, kakao i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wylać przygotowaną mieszankę i zagotować. Budyń przykryć i wystudzić.
Masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawać budyń oraz nutellę i ewentualnie alkohol.
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.
Przed podaniem ciasto oprószyć kakao i wiórkami z czekolady.
Brak komentarzy