Ciasta/ Ciasta czekoladowe/ Zdrowe słodkości/ Zdrowe wypieki

Ciasto czekoladowe z ciecierzycy (bez mąki i cukru)

Okres pomiędzy świętami a Nowym Rokiem to dla wielu osób czas detoksu – niektórzy walczą w ten sposób z poświątecznym przejedzeniem, niektórzy zwracają na dietę baczną uwagę po to, by prezentować się idealnie w sylwestrowej kreacji. Inni po prostu chcą dać odpocząć swojemu organizmowi od nadmiaru tradycyjnych i pysznych, aczkolwiek zupełnie nie dietetycznych potraw. Jesteście w którejś z tych grup? A może po prostu, tak jak ja, z czystej ciekawości chcecie spróbować czegoś innego? Nieważne, czym tak naprawdę się kierujecie. Powinniście spróbować tego ciasta! Jest PYSZNE. Nikt nie wyczułby w nim smaku ciecierzycy, mogę Wam to obiecać! Wilgotne i delikatne, lekko słodkie, miękkie, rozpływające się w ustach i… totalnie zdrowe! Jak dla mnie to ciasto idealne. A Ci, którzy na dietę zupełnie nie zważają mogą upiec je po to, by.. zjeść całe. I nie mieć z tego powodu żadnych wyrzutów sumienia 😉

inspiracja

Składniki na ciasto o śr.21 cm:

  • 1 puszka ciecierzycy (400g)
  • sok i skórka z 1 pomarańczy
  • 1/4 szklanki wody
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki domowego musu jabłkowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
Ciecierzycę opłukać i odsączyć dokładnie na sicie. Pocierając ziarna dłońmi, usunąć większość skórek z ciecierzycy. Przełożyć ją do wysokiego naczynia, dodać wodę i sok wyciśnięty z pomarańczy oraz skórkę i zmiksować na gładką masę za pomocą blendera. Następnie dodać pozostałe składniki – jajka, mus jabłkowy, miód, kakao, proszek do pieczenia i olej. Zmiksować wszystko ze sobą. Masę przelać do tortownicy o śr. 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 45 minut. Wyjąć i ostudzić. Ciasto z tego przepisu nie rośnie zbyt wysokie – takie ma być.
Przygotować masę serową na wierzch:
150 g kremowego serka wymieszać z łyżką miodu i 2 łyżkami dżemu z czarnej porzeczki (najlepiej domowego lub takiego 100% owoców). Taką masą pokryć wystudzone ciasto. Przechowywać w lodówce (jest dobre nawet 4 dni po upieczeniu).

Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj