Dziś mam dla Was propozycję szybkiej, karnawałowej przekąski, która fajnie sprawdzi się na różnego rodzaju domowych przyjęciach. Zawijańce z ciasta francuskiego, wypełnione farszem soczewicowym są zarazem lekkie, jak i konkretne – w końcu to warzywo strączkowe jest naprawdę sycące. Polecam, jako przystawka na zimno lub do gorącego barszczu.
Składniki na ok. 18 szt.:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki koncentratu
- sól, pieprz, papryka słodka
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 żółtko, do posmarowania
Soczewicę ugotować w małej ilości lekko osolonej wody do miękkości. Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach. Cebulę posiekać, podsmażyć na maśle. Pod koniec smażenia do cebuli dodać posiekany czosnek. Na patelnię wrzucić startą marchew, dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy. Dusić aż marchewka zmięknie. Pod koniec duszenia wymieszać z soczewicą. Tak przygotowany farsz nałożyć na rozwinięty płat ciasta francuskiego. Zwinąć w ciasną roladę, pokroić na kawałki (ok.2cm). Każdy posmarować roztrzepanym żółtkiem. Ułożyć obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec przez około 25 minut w 180 stopniach.
Przepis bierze udział w akcji Przekąski Sylwestrowe
Brak komentarzy