Desery w szklance

Parfait ryżowe z praliną orzechową i bananem

Niebanalny sposób na odczarowanie zwykłego ryżu na mleku. Łączy w sobie wszystko to, co sprawia, że chce się sięgać po kolejną łyżeczkę 😉 Chrupiące, karmelowe orzechy, słodki i miękki banan, orzeźwiający jogurt i kremowy ryż waniliowy – to połączenie smaków jest po prostu rewelacyjne! Można zrobić ten deser w słoiczkach i zabrać ze sobą do ogrodu, na działkę czy piknik. Sprawdzi się bardzo dobrze. #ZaRYŻykuj 🙂

    
Składniki na 2 porcje:
  • 100 g ryżu jaśminowego Uncle Ben’s
  • 300 ml mleka
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • banan
  • jogurt naturalny
  • Pralina:
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 szklanki orzechów ziemnych
  • szczypta soli

Mleko zagotować z cukrem. Dodać przeciętą na pół laskę wanilii, wsypać ryż i gotować na małym ogniu, mieszając, aż ryż będzie miękki i wchłonie większość płynu. Pod koniec gotowania dodać śmietankę i gotować jeszcze chwilę. Odstawić pod przykryciem.
W rondelku przygotować karmel: wsypać cukier i podgrzewać na małym ogniu, potrząsając rondlem, aż cukier rozpuści się i karmel nabierze jasnobrązowej barwy. Dodać orzechy i sól, wymieszać drewnianą łyżką. Masę wylać na przygotowaną folię spożywczą i pozostawić do ostudzenia. Gdy wystygnie, połamać na mniejsze kawałki.
Do wysokiej szklanki lub słoiczka wsypać trochę praliny. Na to wyłożyć połowę masy ryżowej, następnie pokrojonego w plastry banana i polać jogurtem naturalnym. Udekorować praliną orzechową.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj