Niebanalny sposób na odczarowanie zwykłego ryżu na mleku. Łączy w sobie wszystko to, co sprawia, że chce się sięgać po kolejną łyżeczkę 😉 Chrupiące, karmelowe orzechy, słodki i miękki banan, orzeźwiający jogurt i kremowy ryż waniliowy – to połączenie smaków jest po prostu rewelacyjne! Można zrobić ten deser w słoiczkach i zabrać ze sobą do ogrodu, na działkę czy piknik. Sprawdzi się bardzo dobrze. #ZaRYŻykuj 🙂
Składniki na 2 porcje:
- 100 g ryżu jaśminowego Uncle Ben’s
- 300 ml mleka
- 50 ml śmietanki 30%
- 1 laska wanilii
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- banan
- jogurt naturalny
- Pralina:
- 5 łyżek cukru
- 1/2 szklanki orzechów ziemnych
- szczypta soli
Mleko zagotować z cukrem. Dodać przeciętą na pół laskę wanilii, wsypać ryż i gotować na małym ogniu, mieszając, aż ryż będzie miękki i wchłonie większość płynu. Pod koniec gotowania dodać śmietankę i gotować jeszcze chwilę. Odstawić pod przykryciem.
W rondelku przygotować karmel: wsypać cukier i podgrzewać na małym ogniu, potrząsając rondlem, aż cukier rozpuści się i karmel nabierze jasnobrązowej barwy. Dodać orzechy i sól, wymieszać drewnianą łyżką. Masę wylać na przygotowaną folię spożywczą i pozostawić do ostudzenia. Gdy wystygnie, połamać na mniejsze kawałki.
Do wysokiej szklanki lub słoiczka wsypać trochę praliny. Na to wyłożyć połowę masy ryżowej, następnie pokrojonego w plastry banana i polać jogurtem naturalnym. Udekorować praliną orzechową.
Brak komentarzy