Kiedy przychodzi lato, lubię przygotowywać lekkie posiłki na wynos – najlepiej takie, które bez problemu można zjeść również na zimno. Moim ostatnim odkryciem jest sałatka w słoiku z kaszą bulgur. Świetnie smakuje, jest lekka ale i pożywna. Zobaczcie tylko na te kolorowe warstwy, czyż nie wyglądają zachęcająco? 🙂 Spakujcie taką sałatkę do torby na lunch lub piknik, w tej roli sprawdzi się idealnie!
Składniki na 2 porcje:
- 100 g kaszy bulgur
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 4 łyżki kukurydzy konserwowej
- 100 g sera feta
- 1 łyżeczka oleju
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, suszone oregano, czosnek i tymianek
- czarnuszka lub inne ziarna do posypania
Kaszę ugotować w osolonej wodzie na sypko (około 7 minut). Pozostawić pod przykryciem, aż wchłonie całą wodę.
Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cukinię i smażyć przez kilka minut, aż lekko się zrumieni. Pod koniec smażenia dodać przyprawy i wymieszać. Zestawić z ognia.
Paprykę umyć i pokroić w kostkę. Ser feta również pokroić w kostkę.
Na dnie słoika ułożyć cukinię, przykryć połową kaszy, papryką, kukurydzą i fetą. Do każdego słoika wlać po łyżce oliwy. Posypać czarnuszką lub ulubionymi pestkami oraz solą i pieprzem. Zakręcić słoiczki i przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy