Pasty i smarowidła

Zdrowe smarowidła: hummus i pasta z bobu

Hummus i pasta z bobu to świetny pomysł na zdrową, roślinną przekąskę. Takie pasty ratują mnie zwłaszcza latem, kiedy zjadłabym coś lekkiego. Będą idealnym rozwiązaniem zarówno jako smarowidło do kanapek, jak i dip do pokrojonych w słupki warzyw. Chętnie przygotowuję takie pasty, by nie sięgać po sklepowe gotowce, wypełnione konserwantami. Na zdrowie!
Uwaga: do przygotowania hummusu zdecydowanie lepiej użyć suchych ziaren ciecierzycy, które najpierw moczymy przez noc w wodzie, a następnie gotujemy. Jest to sposób nieco czasochłonny, ale tak przyrządzony hummus smakuje o wiele lepiej, niż ten zrobiony z ciecierzycy konserwowej.

 

 
Hummus:
  • 200 g ciecierzycy (suchej)
  • 1/4 szklanki wody z gotowania ciecierzycy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki tahini
  • szczypta mielonego kuminu
  • sól i pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek + odrobina do polania
  • opcjonalnie: czarnuszka do posypania
Ciecierzycę zalać wodą i odstawić na noc. Rano przepłukać ziarna na sicie i ugotować w świeżej wodzie do miękkości (około 1-1,5 h). W połowie gotowania do ciecierzycy dodać pół łyżeczki soli. Ugotowaną ciecierzycę odcedzić (wodę z gotowania pozostawić w osobnym naczyniu) i lekko przestudzić. Następnie zmiksować z dodatkiem czosnku, tahini, oliwy, kuminu, soku z cytryny, soli i pieprzu. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodać około 1/4 szklanki wody z gotowania ciecierzycy i ponownie zmiksować, aż do otrzymania kremowej pasty. Przełożyć do słoiczka lub miski, wierzch skropić oliwą i posypać czarnuszką.
 
Pasta z bobu:
  • 250 g ugotowanego i obranego bobu
  • 1 łyżka masła orzechowego lub tahini
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • odrobina wody przegotowanej
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: 1/4 szklanki pokruszonych pistacji
Wszystkie składniki zblendować na gładką pastę. W razie potrzeby dodać jeszcze trochę oliwy lub wody, by pasta miała odpowiednią konsystencję. Świetnie smakuje wymieszana z posiekanymi pistacjami.

 

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj