Mięso/ Obiad

Gulasz z szynką wieprzową i warzywami

Dzisiejsze danie to dzieło mojej mamy. Tym razem moja rola ograniczyła się tylko do zrobienia kilku zdjęć i spisaniu receptury na pyszny gulasz z szynką wieprzową. Obiad tak dobry, że nie sposób nie zamieścić przepisu na blogu! I chociaż za wieprzowiną na co dzień nie przepadam, zjadłam to danie z wielką przyjemnością.


Składniki:

  • ok. 60 dag szynki wieprzowej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka żółta
  • 1 cebula
  • 5 pieczarek
  • 1 szklanka bulionu
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 1 ogórek kiszony
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz, ostra papryka

Szynkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić całe dwa ząbki czosnku i mięso. Doprawić solą i pieprzem, podsmażyć, aż się zrumieni, mieszając.
Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cebulę drobno pokroić, zeszklić na maśle w szerokim rondlu. Do cebuli dodać paprykę oraz pieczarki pokrojone w półplasterki. Dusić razem przez około 5 minut. Do warzyw przełożyć mięso, podlać bulionem, dodać ziele angielskie i liścia laurowego. Przykryć i dusić na małym ogniu przez około 1 godzinę. Po tym czasie do powstałego sosu dołożyć koncentrat pomidorowy, drobno pokrojonego ogórka oraz kukurydzę. Doprawić ostrą papryką, solą i pieprzem. Podawać z pieczywem lub kaszą.
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj