Dzisiejsze danie to dzieło mojej mamy. Tym razem moja rola ograniczyła się tylko do zrobienia kilku zdjęć i spisaniu receptury na pyszny gulasz z szynką wieprzową. Obiad tak dobry, że nie sposób nie zamieścić przepisu na blogu! I chociaż za wieprzowiną na co dzień nie przepadam, zjadłam to danie z wielką przyjemnością.
Składniki:
- ok. 60 dag szynki wieprzowej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryki czerwone
- 1 papryka żółta
- 1 cebula
- 5 pieczarek
- 1 szklanka bulionu
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej
- 1 ogórek kiszony
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- sól, pieprz, ostra papryka
Szynkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić całe dwa ząbki czosnku i mięso. Doprawić solą i pieprzem, podsmażyć, aż się zrumieni, mieszając.
Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cebulę drobno pokroić, zeszklić na maśle w szerokim rondlu. Do cebuli dodać paprykę oraz pieczarki pokrojone w półplasterki. Dusić razem przez około 5 minut. Do warzyw przełożyć mięso, podlać bulionem, dodać ziele angielskie i liścia laurowego. Przykryć i dusić na małym ogniu przez około 1 godzinę. Po tym czasie do powstałego sosu dołożyć koncentrat pomidorowy, drobno pokrojonego ogórka oraz kukurydzę. Doprawić ostrą papryką, solą i pieprzem. Podawać z pieczywem lub kaszą.
Smacznego!
Brak komentarzy