Naleśniki na obiad to zawsze dobry pomysł! Żeby nie było nudno, zrobiłam zdrowszą, orkiszową wersję z nadzieniem ze szpinaku i ricotty. Naleśniki zapiekłam pod pomidorowym sosem, dzięki czemu nabrały wyjątkowego smaku. PS – można je dodatkowo posypać serem przed zapieczeniem, wtedy będzie jeeeszcze smaczniej 😉
Zapiekane naleśniki orkiszowe ze szpinakiem i ricottą
Składniki na około 10 naleśników:
150 g mąki orkiszowej (użyłam pełnoziarnistej) – może być też pszenna
szczypta soli
1 łyżka oleju
2 jajka
1/2 szklanki mleka
ok. 1/2 szklanki wody (lub więcej, jeśli ciasto będzie zbyt gęste)
Wszystkie składniki zmikować na gładkie ciasto. Jeśli będzie zbyt gęste, dodać trochę więcej wody. Odstawić na około 30 minut. Patelnię rozgrzać, przed pierwszym smażeniem dodać na nią odrobinę oleju. Smażyć cienkie naleśniki z dwóch stron (już później nie używając tłuszczu).
Farsz:
400 g szpinaku mrożonego
150 g ricotty
2 ząbki czosnku
50 g startego parmezanu
sól i pieprz
Dodatkowo:
300 ml passaty pomidorowej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
szczypta cukru
sól, pieprz, bazylia
Szpinak rozmrozić, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawić solą i pieprzem. Dodać ricottę i wymieszać, podmażając wszystko razem na patelni. Na koniec wmieszać starty parmezan.
Przygotować sos pomidorowy: na patelni podgrzać passatę, wymieszać z koncentratem, dodać szczyptę cukru i doprawić solą, pieprzem i bazylią.
Naleśniki smarować przygotowanym farszem szpinakowym i zwijać w rulon. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać sosem pomidorowym. Zapiekać przez około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Brak komentarzy