Za oknem coraz bardziej szaro, więc trzeba wprowadzić więcej kolorów na talerzu! Zupa krem z brokuła to fajny pomysł na przemycenie w diecie dość sporej ilości warzyw, a co za tym idzie – dostarczenie organizmowi większej ilości składników odżywczychczych, tak bardzo potrzebnych nam szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
Zupa krem z brokuła
Składniki:
1 brokuł
1 marchewka
kawałek selera korzeniowego
1 por (tylko biała część)
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
sól, pieprz, zioła prowansalskie
około 1l bulionu warzywnego/drobiowego (lub wody)
Brokuła umyć, podzielić na mniejsze różyczki. Łodygę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Marchewkę i selera obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora przekroić na pół i umyć, pokroić w półplasterki. Cebulę pokroić w kostkę.
W garnku poddusić na maśle cebulę. Kiedy się zeszkli, dodać przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i chwilę podsmażyć (aż uwolni aromat).
Dodać warzywa starte na tarce i pora, dusić przez ok. 10 minut.
Dodać brokuła, podlać wodą lub bulionem. Gotować około 15 minut, do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania doprawić zupę solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi (do smaku).
Zupę zestawić z ognia i przy użyciu blendera zmiksować na gładki krem.
Podawać z ulubionymi dodatkami: tym razem postawiłam na awokado pokrojone w drobną kostkę, świetnie sprawdzą się grzanki lub płatki migdałów.
Brak komentarzy