Na takie śniadanie warto czekać cały tydzień. W weekendy często wyciągam gofrownicę i wymyślam kolejne przepisy. W sezonie stawiam na dynię – gofry dyniowe są pyszne, chrupiące i w dodatku zdrowe! Zamiast cukru jest banan i erytrol. Dodatek mąki orkiszowej też przemawia na korzyść takiego śniadania. Spróbujcie, ja się zachwyciłam!
Gofry dyniowe fit
Składniki na 1 porcje (2 gofry jak na zdjęciu)
1/2 szklanki puree z dyni
1/2 banana
1 jajko
50 g mąki orkiszowej
50 g kefiru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki erytrolu lub ksylitolu
duża szczypta cynamonu
Białko oddzielić od żółtka, ubić na sztywną pianę.
W osobnej misce zblendować pozostałe składniki – żółtko, kefir, puree z dyni, banana, erytrol, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i olej. Do masy delikatnie wmieszać ubite białko.
Gofrownicę rozgrzać. Nakładać porcję masy, piec według wskazań gofrownicy. Podawać z ulubionymi dodatkami – u mnie twarożek z pestkami granatu.
Smacznego!
2 komentarze
lukaszmakeup.pl
8 grudnia 2019 at 11:42Śniadanie wręcz idealne!
Magda
12 grudnia 2019 at 15:19dyniowych jeszcze nie próbowałam 🙂 a, że zapas dyni jeszcze mam – robię! 🙂