Bycie fit jest ostatnio coraz bardziej popularne. Nie mam nic przeciwko! Jestem za tym, aby dbać o swoje ciało, kondycję fizyczną i dobre samopoczucie. Wiele osób łączy uprawianie sportu z odpowiednią dietą. Wraz z zakupem karnetu na siłownie i wdrażaniem się w tajniki treningu, zagłębiają się także w fora internetowe, poświęcone odpowiedniemu komponowaniu posiłków. Często też sięgają po suplementy – by zyskać jeszcze większe korzyści płynące z ćwiczeń. Mam wrażenie, że odżywki białkowe stały się ostatnio „trendy” – proteinowe shake’i, placuszki, a nawet ciasta często pojawiają się na profilach, zdjęciach i blogach osób trenujących. Sportowcy dobrze wiedzą, że białko odgrywa ważną rolę w ich diecie. A pozostali?
W tym momencie chciałabym przejść do meritum. Napisać trochę o ciekawym produkcie, jakim jest białko nasion konopi.
Pierwsze skojarzenie z konopią może być różne. Od razu zaznaczam – nie, nie jest to konopia indyjska 😉
Proszek białka konopi powstaje przez mechaniczne tłoczenie nasion, w którym olej konopny jest odseparowany od substancji stałych. Powstaje pasta, która jest następnie suszona i mielona na proszek, dzięki czemu zwiększa się proporcję białka.
Czym jest ten tajemniczy zielony proszek?
Przede wszystkim, białko nasion konopii to idealny składnik diety wegetariańskiej lub wegańskiej, cenny również dla osób trenujących i uprawiających sport wyczynowy. Jest to bardzo bogate źródło wysoko przyswajalnego białka. Pomaga w podniesieniu wytrzymałości fizycznej i zamianie nadmiaru tkanki tłuszczowej w sprężyste mięśnie.
Nie zawiera glutenu, laktozy ani GMO. Może być spożywane przez osoby, które nie tolerują orzechów, glutenu, laktozy i cukru.
Samo białko konopne jest neutralne w smaku. Należy się jednak liczyć z tym, że nie pozostaje niezauważalnym dodatkiem – przez jego ciemnozielony kolor, który w połączeniu z innymi składnikami czasem nie daje przepięknych efektów wizualnych. Najlepiej sprawdzi się w zielonych koktajlach i smoothie, jako dodatek do owsianki, a nawet w naleśnikach lub omletach.
Kto może zyskać na spożywaniu białka nasion konopi?
Odpowiem krótko: każdy. A w szczególności Ci z nas, którzy chcą czuć się zdrowo i mieć energię do działania. Polecany jest też przede wszystkim:
- osobom uprawiającym sport – białko w nasionach konopi zawiera 20 kluczowych aminokwasów, w tym 10 niezbędnych do regeneracji mięśni.
- osobom odchudzającym się – wysoka zawartość białka przy jednoczesnym niskim poziomie tłuszczu i węglowodanów sprawia, że spożywany jako dodatek do posiłków na długo zapewnia nam uczucie sytości.
osobom osłabionym, potrzebującym wzmocnienia – zawierają łatwo przyswajalne witaminy, a także zbilansowane nienasycone kwasy tłuszczowe. Są bogatym źródłem cynku, magnezu, żelaza i fosforu, dlatego polecane są dla osób, które cierpią na niedobory tych składników. Ponadto są jednym z nielicznych pokarmów z tłuszczami Omega-6 oraz GLA – kwasem gamma linolenowym w łatwo przyswajanej formie.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100g: 1650kJ (400kcal), Białko: 54g, Węglowodany:
23g (cukry: 4g, błonnik: 18g), Tłuszcz: 11g (w tym nienasycone: 10g, nasycone: 1g), Sód: 0mg
Taka krótka prezentacja nie pozostawia wątpliwości – białko konopne można zaliczyć do kategorii superfood, czyli produktów niezwykle bogatych w właściwości odżywcze. Jednak pojawia się pytanie: jak wykorzystać ten zielony proszek w naszej diecie?
Na pierwszy ogień poszedł koktajl. Banan, pomarańcza, jogurt naturalny i łyżka białka. Wszystko to zmiksowałam i otrzymałam pyszny i sycący napój.
Wypróbowałam też białko konopne jako składnik omletu. Sprawdził się genialnie! Przepis podam na końcu tego wpisu.
Poza tym wykorzystałam ten produkt w wielu zwyczajnych posiłkach: jako dodatek do owsianki, jogurtu z musli, twarożku, a nawet… sosu do makaronu. Sprawdza się w każdej z tych potraw!
Gdzie można nabyć białko konopne?
Obecnie można nabyć je w sklepach ze zdrową żywnością, szczególnie tych internetowych. Mój pochodzi ze sklepu
Biozdrowie24.
I na koniec: obiecany przepis na omlet z serkiem wiejskim, bananem i białkiem konopnym.
Składniki:
1 jajko
100 g serka wiejskiego
1 łyżka mąki
1 łyżka białka nasion konopi
1/2 banana
1 łyżeczka syropu z agawy
szczypta proszku do pieczenia
Serek wiejski odsączyć. Wymieszać z jajkiem i rozgniecionym bananem. Zmiksować, dodając pozostałe składniki: mąkę, białko, proszek do pieczenia i syrop z agawy. Wylać na patelnię posmarowaną olejem, smażyć z dwóch stron.
Zobacz też przepis:
*żródła informacji:
http://www.biozdrowie24.com.pl/pl/p/Bialko-konopne-BIO-200g-w-proszku/326
http://www.helfy.pl/zdrowie/artykul/shake-z-nasion-konopi
http://www.biokonopia.pl/cms.php?id_cms=6
Post Views: 3 083
Brak komentarzy