Kaszę jem ostatnio często, bo sprawdza się idealnie zarówno na obiad, jak i na śniadanie czy kolację. Rozgrzewa i syci na długo. W zależności od dodatków zmienia swój smak i charakter. Nie może się nudzić.
Wymyśliłam sobie niedawno zapiekankę z kaszą jęczmienną. Z czym ją połączyłam? Z wędzoną makrelą w sosie pomidorowym. Wydaje się nietypowo? Owszem. Ale wyszło smacznie, na tyle, że będę do tej potrawy wracać częściej.
Składniki:
1/2 torebki ugotowanej kaszy jęczmiennej Halina
100 g makreli w sosie pomidorowym
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
garść startego żółtego sera
1/2 czerwonej cebuli
1 łyżeczka masła
1 mała marchewka
sól, pieprz
Cebulę drobno posiekać, przesmażyć na maśle. Dodać startą na drobnych oczkach marchewkę i dusić przez chwilę z cebulą. Dodać sól, pieprz i koncentrat pomidorowy. Połączyć z ugotowaną kaszą. Dodać rozdrobnioną (widelcem lub blenderem) makrelę wraz z sosem, wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać startym żółtym serem. Zapiekać przez 20 minut w temp. 180 stopni.
Brak komentarzy