Bez kategorii

Tort naleśnikowy z soczewicą

Na blogu pojawił się już kiedyś tort naleśnikowy, w wersji ze szpinakiem. Tym razem debiutowałam z soczewicą w roli farszu. Smakowało, oj bardzo smakowało.. Polecam, to naprawdę sycący obiad 🙂

Składniki:

Naleśniki (ok. 10 sztuk)
150 g mąki (kopiasta szklanka)
2 jajka
1 szklanka mleka
szczypta soli
łyżeczka oleju lub oliwy

Jajka i mleko zmiksować. Miksując dodać przesianą mąkę i szczyptę soli. Pozostawić ciasto pod przykryciem na ok. 30 minut, aby “odpoczęło”. Po tym czasie dodać do niego trochę wody (ok.pół szklanki), by miało odpowiednią konsystencję i łyżeczkę oleju/oliwy. Zapobiegnie to przywieraniu naleśnikom do patelni. Usmażyć naleśniki, odłożyć na talerz.

Farsz:

200 g soczewicy czerwonej

1 cebula
1 marchewka
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
1 łyżka słodkiej papryki w proszku + duża szczypta ostrej papryki
sól, pieprz
1 łyżka masła

100 g pokruszonej fety
starty ser żółty do posypania

Soczewicę wypłukać, zalać niewielką ilością wody, zagotować, aż będzie miękka. Cebulę drobno posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę smażyć na maśle, aż zacznie lekko brązowieć, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i marchewkę, smażyć razem ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Zestawić z ognia, dodać koncentrat, sól, pieprz i paprykę, wymieszać dokładnie i połączyć z soczewicą. Dodać pokruszony ser feta.

Tortownicę o wym. 21 cm wysmarować delikatnie masłem. Ułożyć naleśnika, posmarować go farszem, przykryć kolejnym plackiem. Powtórzyć aż do wyczerpania składników. Ostatni naleśnik posypać startym żółtym serem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez 20 minut.

Brak komentarzy

Skomentuj