Składniki:
150 g mąki (kopiasta szklanka)
2 jajka
1 szklanka mleka
szczypta soli
łyżeczka oleju lub oliwy
Jajka i mleko zmiksować. Miksując dodać przesianą mąkę i szczyptę soli. Pozostawić ciasto pod przykryciem na ok. 30 minut, aby „odpoczęło”. Po tym czasie dodać do niego trochę wody (ok.pół szklanki), by miało odpowiednią konsystencję i łyżeczkę oleju/oliwy. Zapobiegnie to przywieraniu naleśnikom do patelni. Usmażyć naleśniki, odłożyć na talerz.
200 g soczewicy czerwonej
1 marchewka
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
1 łyżka słodkiej papryki w proszku + duża szczypta ostrej papryki
sól, pieprz
1 łyżka masła
Soczewicę wypłukać, zalać niewielką ilością wody, zagotować, aż będzie miękka. Cebulę drobno posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę smażyć na maśle, aż zacznie lekko brązowieć, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i marchewkę, smażyć razem ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Zestawić z ognia, dodać koncentrat, sól, pieprz i paprykę, wymieszać dokładnie i połączyć z soczewicą. Dodać pokruszony ser feta.
Brak komentarzy