Bez kategorii

Awokado i banan. Mini serniczek (bez dodatku cukru)

Czasem wystarczy jedno spojrzenie, by wpaść na całkiem dobry pomysł.

Rozkroiłam awokado, sprawdzając, czy jest odpowiednio dojrzałe. Zielony środek bez problemu oddzielił się od skórki, przy krojeniu pozostawiając kremowe ślady na nożu. Idealny. Tylko z czym go połączyć? Podnoszę wzrok na misę z owocami. Banan, o tak. Banan i awokado. Tego jeszcze nie próbowałam. Do dzisiaj. Sernikowa kokilka potwierdziła moje przypuszczenia – ten duet jest naprawdę dobry.
Składniki:
  • 1/2 bardzo dojrzałego awokado
  • 1/2 dojrzałego banana
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 125 g sera twarogowego (może być w kostce)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Połówkę awokado i banana obrać ze skóry, zmiksować lub rozgnieść dokładnie widelcem. Dodać ser, żółtko, proszek do pieczenia i sok z pomarańczy, zmiksować. Białko ubić na pianę, delikatnie wmieszać do masy serowej. Całość wyłożyć do wysmarowanej masłem kokilki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez 25 minut.
Pozostawić przez chwilę w ciepłym piekarniku, by serniczek nie opadł. Dobry zarówno na ciepło, jak i na zimno!

Brak komentarzy

Skomentuj