- 200 g masła lub masła roślinnego
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 1 jajko
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 1 kg sera zmielonego na serniki
- 5 jajek
- 3 łyżki śmietany 12%
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 szkl. cukru
- 2 wafelki kokosowe, np. Princessa
Wykonanie: na stolnicy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, zrobić dołek, wbić jajko, dodać pokrojone w kostkę masło i wiórki. Zagnieść ciasto. Uformować z niego dysk, owinąć folią i wstawić do lodówki na min. 30 minut. Po tym czasie rozwałkować na prostokąt o wymiarach blachy (u mnie ok.25×30 cm). Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć na nią ciasto i podpiec przez ok. 15 minut.
W dużym naczyniu umieścić wszystkie składniki: ser, jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę, mąkę i wiórki kokosowe. Zmiksować krótko, aż składniki się połączą. Na podpieczony spód wylać połowę masy, posypać pokruszonymi wafelkami kokosowymi, przykryć pozostałą masą serową.
Wstawić do piekarnika i piec przez 1 godzinę w 170 stopniach (można później zmniejszyć temp. do 160). Ostudzić w piekarniku, dopiero po jakimś czasie wyjąć sernik i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Najlepiej przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego!
Brak komentarzy