Sernik królewski, czyli połączenie kruchego, kakaowego ciasta i pysznej masy serowej to klasyka, która zawsze znajdzie zwolenników (zwłaszcza w mojej rodzinie). Mimo, że częściej przyrządzam serniki kremowe, z owocami lub z polewą, ten jest wyjątkowy. Ciężki, konkretny, zrobiony na najprawdziwszym wiejskim twarogu, przepuszczonym przez oldschoolową, ale niezawodną maszynkę do mielenia 😉 Po prostu palce lizać!
źródło: Moje Wypieki, podaję z moimi zmianami
Składniki
Ciasto kakaowe:
- 300 g mąki pszennej
- 120 g masła, zimnego
- 120 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa serowa:
- 1 kg tłustego lub półtłustego twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 5 jajek (białka oddzielone od żółtek)
- 100 g masła (miękkiego)
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego
- bakalie – wedle uznania
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Dodawać żółtka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodawać po dużej łyżce twarogu i dokładnie miksować, do połączenia. Na sam koniec wmiksować budyń lub mąkę ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy i bakalie.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać szpatułką.
Blachę o wymiarach 35×25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zamrożone ciasto (jedną część) zetrzeć na blachę na tarce, na nie delikatnie wyłożyć masę serową, następnie zetrzeć drugą część ciasta.
Piec około 1 godziny w temperaturze 170ºC. Wystudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie schłodzić.
Brak komentarzy