Ciasta/ Serniki

Sernik królewski

Sernik królewski, czyli połączenie kruchego, kakaowego ciasta i pysznej masy serowej to klasyka, która zawsze znajdzie zwolenników (zwłaszcza w mojej rodzinie). Mimo, że częściej przyrządzam serniki kremowe, z owocami lub z polewą, ten jest wyjątkowy. Ciężki, konkretny, zrobiony na najprawdziwszym wiejskim twarogu, przepuszczonym przez oldschoolową, ale niezawodną maszynkę do mielenia 😉 Po prostu palce lizać!

 

źródło: Moje Wypieki, podaję z moimi zmianami

Składniki
Ciasto kakaowe:

  • 300 g mąki pszennej
  • 120 g masła, zimnego
  • 120 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 1 kg tłustego lub półtłustego twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 5 jajek (białka oddzielone od żółtek)
  • 100 g masła (miękkiego)
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego
  • bakalie – wedle uznania
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i wyrobić, aż będzie jednolite. Z ciasta uformować kulę,podzielić na 2 części, owinąć folią spożywczą, spłaszczyć i włożyć do zamrażarki na około 2 godziny.

Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.

Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Dodawać żółtka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodawać po dużej łyżce twarogu i dokładnie miksować, do połączenia. Na sam koniec wmiksować budyń lub mąkę ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy i bakalie.

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać szpatułką.

Blachę o wymiarach 35×25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zamrożone ciasto (jedną część) zetrzeć na blachę na tarce, na nie delikatnie wyłożyć masę serową, następnie zetrzeć drugą część ciasta.

Piec około 1 godziny w temperaturze 170ºC. Wystudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie schłodzić.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj