Czasem wchodząc do kuchni mam ochotę na coś konkretnego. Jeśli „chodzi” za mną sernik, piekę sernik. Jeśli brownie, lecę do sklepu po czekoladę. Ale czasem mam tak, że nie potrafię zdecydować się na jeden określony smak. I wtedy właśnie eksperymentuję.
Kasza manna z odrobiną wanilii zmiksowana z malinową galaretką? Eksperyment jak najbardziej udany. Podniebienie zadowolone 😉
Składniki (2 porcje):
1 galaretka malinowa (lub inna ulubiona)
6 łyżek kaszy manny
1 szkl. mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka cukru
2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
owoce do przybrania (z braku malin użyłam w tym celu jeżyn)
Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. wody. Ostudzić. Lekko tężejącą galaretkę zmiksować z kaszą manną, aż utworzy jednolitą masę. Połowę wlać do pucharków, nałożyć łyżkę dżemu do każdej porcji. Wlać pozostałą mannę, wstawić do lodówki. Udekorować owocami.
Smacznego!
Śledź mnie na facebooku <klik klik>
Brak komentarzy