Bez kategorii

Spaghetti z piersią z kurczaka i sosem warzywnym

Są dania, które sprawdzają się zawsze. Gdy nie wiem, co przygotować na obiad, na myśl często przychodzi mi spaghetti. Długi makaron z sosem pomidorowym wzbogaconym o inne, sezonowe warzywa, zawsze jest dobrym wyborem.

Składniki:

Sos:
4 dojrzałe pomidory
3 ząbki czosnku
1/2 cebuli
pół szklanki startej na tarce cukinii
1/2 czerwonej papryki
1 pierś z kurczaka
garść czarnych oliwek
2 łyżki gęstej śmietanki 12 lub 18%
sól, pieprz
po szczypcie ziół: bazylii, oregano, cząbru
odrobina oliwy do smażenia
ser żółty do posypania

+ Dowolna ilość makaronu spaghetti, ugotowana według wskazówek na opakowaniu

Na początku pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić ziołami. Podsmażyć na odrobinie oliwy z oliwek przez ok. 10 minut, aż będzie rumiana.
Pomidory sparzyć, obrać, przekroić na ćwiartki i usunąć twarde części. Pokroić w kosteczkę. Wrzucić do rondla, w którym będziemy przygotowywać sos, postawić na średnim ogniu.Na patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać do pomidorów. Mieszać, aż pomidory zmiękną i rozpadną się niemal całkowicie. Dodać startą na tarce cukinię i pokrojoną w małe paseczki paprykę, dusić pod przykryciem. Doprawić ziołami, solą i pieprzem. Na koniec dodać pierś z kurczaka, chwilę razem pogotować. Śmietankę rozprowadzić z kilkoma łyżkami gorącej wody, wlać do sosu. Wymieszać i zdjąć z ognia.
Tak przygotowanym sosem polać ugotowany wcześniej makaron. Udekorować posiekanymi oliwkami i startym żółtym serem. Podawać od razu.

Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj