Bez kategorii

Pełnoziarniste pierogi z soczewicą i blogowe Mikołajki

Na początku chciałam jeszcze raz zachęcić do przyłączenia się do akcji Świąteczna paczka dla Blogera – wszystkie szczegóły tutaj oraz klikając w baner znajdujący się z prawej strony u góry.
Ostatnio, w związku z zabawą Liebster Blog, kilkakrotnie odpowiedziałam na pytanie „Jaka jest Twoja ulubiona potrawa?”. Powiedziałam, że ostatnio są to pierogi z soczewicą. Żeby nie być gołosłowna, przedstawiam mój przepis na to pyszne i sycące danie. 
Dagmara, jeśli to czytasz – pamiętaj, że jeszcze zdołam przekonać cię, że soczewica nie jest taka „ble” 😉
Składniki:
Ciasto:
1,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki żytniej jasnej
1 szkl. ciepłej, przegotowanej wody
szczypta soli
1 jajko

Ciasto najlepiej przygotować w malakserze – umieścić w nim mąki, sól, wbić jajko i powoli dolewać wodę.

Farsz:
1 szkl. soczewicy czerwonej
2 małe marchewki
1 łyżka masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego – używam Pudliszek, i nie jest to żadne podlizywanie – ta firma jest po prostu najlepsza 🙂
sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, zioła prowansalskie

Soczewicę ugotować do miękkości w wodzie z łyżeczką soli. 
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do cebuli. Dodać także przeciśnięty przez praskę czosnek, dusić pod przykryciem przez ok. 5 minut.
Do cebuli z marchewką dołożyć ugotowaną soczewicę. Wymieszać, dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy (uwaga: farsz musi być naprawdę dobrze doprawiony, bo podczas gotowania jego smak „łagodnieje”). 
Ciasto rozwałkować dość cienko, wycinać szklanką koła, nakładać po łyżeczce farszu i zlepiać. Gotować w wodzie z dodatkiem soli i oliwy oliwek. Można podawać z masłem i cebulką.
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj