Wchodzę do kuchni; mam ochotę na ciasteczka.
Siekam czekoladę, łuskam orzechy.
Lubię ferie. Nigdzie nie muszę się spieszyć.
Owsiane ciastka z orzechami i czekoladą
Składniki: (ok. 16 ciastek)
1 szkl. płatków owsianych
3/4 szkl. mąki pszennej
1/4 szkl. mąki pełnoziarnistej
1/2 szkl. cukru
100 g masła
1 jajko
1 białko
duża szczypta sody
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 tabliczka gorzkiej czekolady
50 g orzechów włoskich
Orzechy i płatki owsiane wrzucić na patelnię, podprażyć przez chwilę. Wsypać cukier, mieszać, aż zacznie być trochę lepiący.
Masło rozpuścić w osobnym garnku, dodać do płatków owsianych z orzechami i cukrem. Chwilę razem podsmażać. Przełożyć masę do garnka, lekko ostudzić.
Do masy owsianej wsypać mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dodać jajko i białko, wyrobić rękami aż do połączenia składników. Wsypać posiekaną czekoladę. Formować z masy kuleczki, lekko je rozpłaszczać, wykładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez ok. 15 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy