Bułki/ Pieczywo

Puszyste razowe bułki z oliwkami

Czy z wytęsknieniem czekałam na tegoroczne ferie? Z jednej strony tak. Przyda się odpoczynek od szkoły. Z drugiej jednak i tak nie ucieknę przed perspektywą nauki, powiedziałabym, że nawet bardziej wytężonej. W końcu postawiłam sobie cele, na których naprawdę mi zależy. 
Ale cieszę się, bo znajdę też trochę czasu na przyjemności. Właściwie to zaczęłam już od wczoraj. Przy okazji, polecam film „Poradnik pozytywnego myślenia”. Inteligentny komediodramat, który potrafi zarówno rozśmieszyć, zaskoczyć i wzruszyć. Myślę, że to dobra propozycja na Walentynki.
Więcej czasu zaowocowało też małymi porządkami na blogu. Dodałam już na górze zakładkę z przepisami na śniadanie i zamierzam zrobić to samo z pozostałymi kategoriami. Mam nadzieję, że dzięki temu nie będziecie mieli problemu ze znalezieniem tego, czego potrzebujecie 🙂


Jeśli zaś chodzi o dzisiejszy przepis – będą to bułeczki. Razowe, ale wbrew pozorom wcale nie ciężkie i zbite. Są lekkie, puszyste, zachowują długo świeżość. Do ciasta dorzuciłam garść posiekanych oliwek, co dodaje im jeszcze lepszego smaku. Polecam, są proste i bardzo smaczne!


Składnik (ok.9 bułeczek):
2 i 1/2 szkl. mąki przennej razowej
1 szkl. mąki żytniej razowej

1/2 szkl. mąki pszennej
20 g świeżych drożdży

1 i 1/4 szkl. mleka
1 jajko

garść oliwek zielonych
1 łyżeczka soli

1 łyżka oliwy z oliwek/oleju
płaska łyżeczka cukru

Dodatkowo:
roztrzepane jajko
płatki owsiane do posypania

Drożdże rozrobić z łyżeczką cukru i 1/4 szkl. letniego mleka. Odstawić na ok. 10 minut, aż zaczyn podrośnie.
W dużej misce wymieszać wszystkie mąki, szklankę mleka, jajko, oliwę lub olej i sól. Dodać wyrośnięty zaczyn oraz posiekane oliwki. Wyrobić ciasto (może być troszkę klejące, ale starać się nie dosypywać zbyt dużo mąki). Pozostawić je w misce przykrytej ściereczką przez min.1h w temp. pokojowej.
Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki wielkości pięści, formować okrągłe bułeczki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawić na 30 minut, by jeszcze podrosły. Przed włożeniem do piekarnika posmarować je roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami owsianymi.

Piec przez ok. 15-20 min. w temp. 190 stopni. 

Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj